fbpx
NaslovnicaCrna GoraEK ključni partner Vlade u reformi vladavine prava

EK ključni partner Vlade u reformi vladavine prava

Podgorica, (MINA) – Evropska komisija (EK) ključni je strateški partner Vlade u reformi vladavine prava, poručeno je na sastanku premijera Zdravka Krivokapića i ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića sa šeficom Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je razgovarano o hitnim izmjenama dva zakona o Državnom tužilaštvu, koji će se naći na dnevnom redu vanrednog zasjedanja Skupštine Crne Gore 18. februara.

„Krivokapić je naglasio da je EK ključni strateški partner Vlade u reformi vladavine prava, imajući u vidu da je konsultativni proces sa našim evropskim partnerima vodilja reformi od početka pregovora“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Krivokapić istakao da proces integracija u EU podrazumijeva sinergiju, ali i odgovornost sve tri grane vlasti.

„On je poručio da je opredjeljenje Vlade suštinsko unapređenje vladavine prava kroz ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU, s ciljem boljitka cjelokupnog društva i taj će se proces, kako je naveo, i dalje voditi u kontinuiranoj saradnji sa EK“, kaže se u saopštenju.

Leposavić je kazao da postoji velika potreba i očekivanje građana da se institucionalna kriza rješava.

Prema njegovim riječima, namjera Vlade i Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava je bila da organizuje javnu raspravu povodom tih zakonskih predloga.

Međutim, kako je naveo, pošto su te predloge inicirali poslanici Skupštine koji su, Ustavom propisano, predlagači Zakona, Ministarstvo i Vlada su sada u poziciji da svojim preporukama i zajedničkim mišljenjem doprinesu da se nastavi efikasno sprovođenje reformi.

„Ali na način koji će biti u skladu sa Ustavom i međunarodnim obavezama koje Crna Gora ima u procesu pristupanja EU“, istakao je Leposavić.

Popa je, kako je saopšteno iz Vlade, ukazala da je za dalji napredak na putu EU integracija od presudne važnosti da Crna Gora ostvari dodatne rezultate, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa.

Ona je podsjetila da su ustavne izmjene iz 2013. godine kojima je osnažena nezavisnost i odgovornost pravosuđa bile preduslov za otvaranje pristupnih pregovora Crne Gore sa EU.

Popa je naglasila i da Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme za obezbjeđivanje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti, koja treba dosljedno da koristi, nadograđujući ono što je do sada postignuto u reformi pravosuđa i ostvarujući dodatne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Najčitanije