fbpx
NaslovnicaCrna GoraDžonson: UK podržava reformske procese u Crnoj Gori

Džonson: UK podržava reformske procese u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) podržava reformske procese u Crnoj Gori, kao i napore koje Vlada ulaže u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kazao je britanski premijer Boris Džonson na sastanku sa crnogorskim kolegom Zdravkom Krivokapićem.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sastankom sa Džonsonom zaključio dvodnevnu radnu posjetu UK, a riječ je o istorijskom susretu premijera dvije zemlje čije se delegacije do sada nijesu ciljano sastajale na najvišem nivou, osim na marginama foruma.

Džonson je kazao da je zadovoljan što ima priliku da ugosti Krivokapića.

“Ovo je istorijski trenutak za našu državu, jer po prvi put premijer UK ima priliku da ugosti premijera Crne Gore”, rekao je Džonson.

On je kazao da UK podržava reformske procese u Crnoj Gori, kao i napore koje Vlada ulaže u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Džonson je istakao i da Crna Gora ima snažnu podršku u dijelu euroatlantskih integracija.

Krivokapić je rekao da je zadovoljan postignutim dogovorima u toku posjete UK, navodeći da ona, pored važnosti za nastavak političkog dijaloga i snaženja ukupne saradnje, potvrđuje posvećenost savezništvu članica u okviru NATO.

On je naveo da je još od prije stupanja na funkciju predsjednika Vlade posvećen očuvanju prozapadnog kursa zemlje, kao i da postoje brojni izazovi na tom putu.

To su, prema riječima Krivokapića, posebno maligne aktivnosti i hibridne prijetnje iz okruženja, koje, kako je naveo, nijesu usmjerene samo na Vladu, već i na njega lično.

Ova Vlada je, kako je naveo, veliko razočaranje za treće strane, jer su mislili da bi moglo doći do promjene spoljnopolitičkog kursa zemlje nakon izbora.

“Ali i velika nada za naše eurofilski i prozapadno orijentisane građane, koji konačno poslije 30 godina nakon vladavine jedne partije imaju nadu da bi ova Vlada mogla da se izbori sa prethodnim nedostacima”, kazao je Krivokapić.

On je poručio da se nova Vlada bori kako protiv uticaja trećih strana, tako i protiv zarobljene države.

“Stabilokratije nijesu vrijednosti koje mi kao Vlada i kao društvo dijelimo, a pogotovo ne za UK, državu koja je prije 800 godina usvojila “Magna Carta Libertatum”, kao prvi znak da svaki nosilac vlasti mora da bude odgovoran pred svojim građanima”, naveo je Krivokapić.

On je rekao da je Crna Gora spremna da sasluša predloge partnera, prijatelja, saveznika kako bi istovremeno nastavila putem evropskih i zapadnih vrijednosti, ali i pružila njenim građanima stabilnost, pravdu i nepristrasne institucije.

“Kao što je rekao Vinston Čerčil, “Nećemo propasti, nećemo posustati, nećemo oslabiti, niti ćemo se umoriti, samo nam dajte alat i isporučićemo””, zaključio je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...