fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Veliki dan i za Crnu Goru

Đukanović: Veliki dan i za Crnu Goru

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je čvrsto utemeljena u vrijednostima slobodarstva i antifašizma i svjesnija nego ikada vrijednosti mira, stabilnosti i multietničke demokratije, kazao je predsjednik države Milo Đukanović nakon ceremonije obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata u Parizu.

On je rekao da je ovo veliki dan za Francusku, Evropu i progresivni svijet.

„Pariz je danas bio centar mira i nove nade za današnje i buduće generacije“, kazao je Đukanović.

Kako je dodao, ovo je veliki dan i za Crnu Goru.

„Evo nas opet kao nezavisna i suverena država, na svom dostojanstvenom mjestu, ravnopravno među evropskim i svjetskim partnerima, u gradu u kojem je crnogorska stolica ostala prazna nakon što smo kao zemlja pobjednica izašli iz Prvog svjetskog rata i nakon tragične aneksije od Srbije, zbog koje je Kraljevina Crna Gora i ušla u rat“, istakao je Đukanović.

On je kazao da ove činjenice, bolje od drugih riječi, govore o „grandioznom podvigu koji su ostvarile sve generacije Crne Gore u proteklih 100 godine, podižući državu iz pepela i obezbjeđujući joj istorijski zaluženo mjesto na evropskoj i svjetskoj pozornici“.

Kako je rekao, vjeruje da je današnja Crna Gora čvrsto utemeljena u istorijskim vrijednostima slobodarstva i antifašizma.

„Vjerujem i da je svjesnija nego bilo kada vrijednosti mira, stabilnosti i multietničke demokratije i da je sa tog temelja spremna da pravi sljedeće korake u saradnji unutar regiona, na evropskoj i svjetskoj sceni, a sve u cilju stvaranja dodatnih vrijednosti za državu Crnu Goru i njene građane u budućnosti“, dodao je Đukanović.

Kako je rekao, usresređeni su na dalji razvoj države i unaprjeđenje kvaliteta života svakog građanina.

„Vjerujem da na ovom temelju i sa naučenim lekcijama današnja Crna Gora može u bliskoj budućnosti dosegnuti te vrijednosti“, kazao je Đukanović.

Više od 80 svjetskih lidera okupilo se danas da kod Trijunfalne kapije obilježi stogodišnjucu okončanja Prvog svjetskog rata.

Đukanović je kazao da su sve zemlje, neposredni i posredni učesnici rata, preko svojih predstavik, a danas željeli da se poklone sjenima svih žrtava stradalih u Prvom svjetskom ratu.

Prema njegovim riječima, poređenje Evrope i svijeta od prije 100 godina i danas najupečatljivije je izraženo kroz sastanaka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona u subotu, na mjestu na kojem je potpisano primirje kojim je okončan Prvi svjetski rat.

„Ovo dvoje lidera tadašnjih ključnih zemalja u ratu otkrili su ploču kojoj su potvrdili vrijednost francusko-njemačkog pomirenja u funkciji mira i Evrope”, naveo je Đukanović.

On je podjsetio da na istom mjestu još postoji ploča iz Prvog svjetskog rata na kojoj je zapisano da je 11. novembra 1918. godine „umro kriminalni ponos njemačke imperije“.

Đukanović je dodao da je (Adolf) Hitler na tom mjestu, 22. juna 1940. godine, primorao Francusku na predaju.

„Ove činjenice, više od bilo kojih drugih riječi, govore o grandioznosti današnjeg događaja u Parizu“, rekao je Đukanović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije