fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Indije, Danske i Rumunije, Džaidipa Mazumdara, Suzan Vagner Hofman Šajn i Matei Viorel Ardeleanua.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, informisao ambasadore o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, parlamentarnim izborima, mirnoj tranziciji vlasti i formiranju post-izborne Vlade i načinu funkcionisanja kohabitacije sa čime se država prvi put susreće.

On je naveo da očekuje da će nova Vlada u potpunosti slijediti dosadašnji strateški put Crne Gore u Evropsku uniju (EU) i NATO.

Đukanović je naglasio da će u okviru kohabitacije sa pozicije predsjednika učiniti sve da Crna Gora ostane na putu evropske i euroatlantske integracije, što je jedini način za punu stabilnost Balkana i prevladavanje teškog istorijskog nasleđa.

On je u razgovoru sa Mazumdarom naveo da je zadovoljan tradicionalno dobrim odnosima, sa interesom da komunikacija bude uspostavljena i na najvišim adresama.

Crna Gora, kako je istakao Đukanović, sa pažnjom gradi diplomatske i međunarodne odnose sa tradicionalno prijateljskim i državama sa kojima tek uspostavlja saradnju.

Kako je naglasio, dinamiziranje saradnje sa azijskim zemljama, uključujući Indiju, jedan je od važnih aspekata crnogorske vanjske politike.

Đukanović je, kako je saopšteno, posebno pozdravio mogućnost da se vakcine koje se proizvode u Indiji usmjere i ustupe zemljama Zapadnog Balkana.

To je, kako je kazao, važan odgovor na probleme koji se mogu rješavati jedino multilateralnim pristupom i globalnim odgovorom.

Mazumdar je podsjetio na tradiciju odnosa dva naroda još iz perioda bivše Jugoslavije i brzo uspostavljene diplomatske odnose sa nezavisnom Crnom Gorom.

„On je iskazao saglasnost da je vrijeme da se odnosi i dijalog podignu na viši nivo uz zainteresovanost da ponude Crnoj Gori vakcine koje Indija, u kojoj je vakcinisano pet miliona ljudi i uz očekivanje da do ljeta dostignu broj od 200 miliona, proizvodi“, kaže se u saopštenju.

Mazumdar je pojasnio da se radi o dvije vakcine, jednoj domaće proizvodnje, i drugoj kompanije AstraZeneka koja se proizvodi na tlu Indije, a za koju je prethodno potrebno postići odgovarajući dogovor Indije i EU.

Na sastanku je ocijenjeno da dvije države mogu da unaprijede bilateralnu saradnju u oblasti ekonomije, investicija, turizma, proizvodnje hrane.

Đukanović je Vagner Hofman Šajn poželio uspješan rad na daljem snaženju prijateljskih i uzornih međudržavnih odnosa između jedne balkanske i jedne nordijske zemlje, uz njihovo dinamiziranje na najvišem nivou.

On je zahvalio za pažnju koju Danska posvećuje evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona, što je put ka zaštiti ZB, ali i euroatlantskog prostora od malignih uticaja i preduslov za ekonomski i demokratski razvoj Regiona.

Đukanović je zahvalio Danskoj na saradnji, posebno u oblasti odbrane i bezbjednosti, ističući da Crna Gora nastoji da gradi stabilan pravni i ekonomsko bezbjedan sistem koji će uz konkurentan poslovni ambijent poslati poruku o sigurnosti investicija.

„Uz već donešenu odluku o otvaranju ambasade Crne Gore u Kopenhagenu i djelovanje danskog počasnog konzula u Crnoj Gori, očekivano je unapređenje uslova za jačanje veza dvije zemlje i u turizmu, usvajanje danskih iskustava u oblasti poljoprivrede, dolazak renomiranih pomorskih kompanija i saradnja sa prestižnim obrazovnim ustanovama iz Danske“, dodaje se u saopštenju.

Vagner Hofman Šajn je ukazala na veliki potencijal za saradnju sa Crnom Gorom.

Ona je naglasila da je to što je Crna Gora članica NATO znak zrelosti da je država ozbiljan partner, a to je važan faktor za buduće investicije.

Vagner Hofman Šajn je istakla da će njen važan zadatak biti da pored kompanija koje već uspješno posluju u Crnoj Gori kroz prezentaciju crnogorskih privrednih potencijala privuče pažnju danskog biznisa, ali i turista kojima je Crna Gora privlačna destinacija.

Ona je čestitala na dobroj dinamici pregovaračkog procesa i svim otvorenim poglavljima i poručila da Danska Crnu Goru i cijeli region vidi kao prirodni dio Unije uz nadu da će to biti moguće u kratkom roku.

Đukanović je ambasadoru Rumunije kazao da je prijateljstvo između dvije zemlje od sticanja nezavisnosti uzdignuto na visok nivo, a odnosi unaprijeđeni.

Đukanović je naveo da je uvjeren da će aktuelna Evropska komisija bolje prepoznati važnost pitanja evropeizacije evropskog regiona – ZB, kako bi kao Evropljani svi doprinosili konkurentnosti kontinenta na globalnom nivou.

Viorel Ardeleanu je poručio da je prijateljstvo dvije zemlje istorijsko i blisko.

On je posebno naglasio da će kao nekadašnji koordinator rumunskog pregovaranja sa EU, mandat u Crnoj Gori posvetiti podršci što skorijeg članstva države u Uniji, na ekspertskom i političkom nivou.

„Nadam se da ćete se do kraja mog mandata pridružiti EU“, poručio je Viorel Ardeleanu.

Sagovornici su se saglasili da Crna Gora i Rumunija imaju izuzetno razuđene bilateralne odnose, posebno kvalitetne u oblasti odbrane.

“Uz visok potencijal za saradnju u oblasti ekonomije, energetike i turizma, što će biti ojačano i organizovanjem susreta privrednika”, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije