fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Nema povlačenja Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti

Đukanović: Nema povlačenja Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti

Podgorica, (MINA) – Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti neće biti povučen sa dnevnog reda Skupštine, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je danas u parlamentu, nakon predlaganja kandidata za ombudsmana, komentarišući izlaganja pojedinih poslanika opozicije, rekao da on i Vlada imaju apsolutni legitimitet da se bave Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

“Mi smo predstavnici naroda i mi odlučujemo o ovim pitanjima. Stekao sam legitimitet da pred građanima o tome odlučujem, i nemam namjeru da bilo kome to objašnjavam i da se pred bilo kim povlačim. To pitanje je na dnevnom redu ne mojim prijedlogom, i zato od moje strane ne može biti ni povučeno”, naveo je Đukanović.

On je ponovio da ideja obnove Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) ima puno istorijsko utemeljenje.

Đukanović je kazao da je apsolutna neistina da se predloženim zakonom otima imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“Prvo, 1918. nema SPC, ona nastaje 1929. godine. 1918. postoji CPC, 1918. u pravnom sistemu Crne Gore ne postoji akt kojim je drugačije definisana imovina crkve, do kao državna data na upotrebu crkvi i precizno se predviđa da je niko ne može prodati bez prethodne odluke državnog organa“, precizirao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, sada se mora vidjeti kako je tako pravno utemeljena državna imovina prešla u druge ruke.

Đukanović je istakao da je to, između ostalog, pitanje odgovornosti i drugih nadležnih državnih organa i krivične odgovornosti onih koji rade u tome.

“Plašim se da je to manji dio problema, a veći dio problema iz nevremena 1918. je u tome kome smeta da se kroz redovan postupak pred crnogorskim sudovima dokaže istina. Smeta onome koji zna da to nije njegovo i koji bi da bez dokazivanja zadrži to što mu ne pripada“, kazao je Đukanović.

On je rekao da godinama sluša iste optužbe opozicije na njegov račun i da ga ne iznenađuju.

“Temeljno se zaista razlikujemo oko ključnih političkih pitanja, i ja od vas ne očekujem drugačije ocjene. Mogao bih i ja svakako o vama štošta reći, a svakako bi to bilo dručije saopšteno i vaspitanije, ali to je odraz ličnog stila“, kazao je Đukanović.

On je rekao da nije saglasan sa komentarima pojedinih poslanika da je Crna Gora „spržena zemlja“ i privatna država.

Kako je naveo, ta „spržena zemlja“ je danas najrazvijenija država Zapadnog Balkana i članica NATO-a.

Đukanović je kazao da je krilatica „privatna država“ nastala u periodu referenduma.

„Danas 29 zemalja Evropske unije tu privatnu državu želi u svom društvu. Toliko o tome”, poručio je Đukanović.

Komentarišući tvrdnje dijela opozicije da su Srbi diskriminisani u Crnoj Gori, on je rekao da o tome najbolje svjedoči statistika.

“Na popisu 1991. godine bilo je devet odsto Srba u Crnoj Gori, a sada ih ima 28 odsto”, rekao je Đukanović.

Odgovarajući na komentare da Slavoljub Stijepović treba da odgovara, Đukanović je je rekao da su „i mnogo jači ljudi iz Demokratske partije socijalista odgovarali kada je trebalo“ i poručio da nema nedodirljivih pred zakonom.

Najčitanije