fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović na Samitu svjetskih lidera u Glazgovu

Đukanović na Samitu svjetskih lidera u Glazgovu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otputovaće večeras u Glazgov, gdje će učestvovati na Samitu svjetskih lidera, koji se naredna dva dana održava u okviru konferencije država ugovornica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimi (COP26).

Đukanović će, kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, na Samitu svjetskih lidera učestvovati na poziv britanskog premijera Borisa Džonsona.

On će prvog dana samita govoriti u okviru sesije na najvišem nivou, na kojoj će učestvovati više od 120 svjetskih lidera.

„Đukanović će istog dana biti gost na prijemu koji kao domaćin samita priređuje Džonson“, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, drugog dana boravka u Glazgovu, Đukanović će na poziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena i predsjednice Evropske komisije Ursule Fon der Lajen učestvovati na skupu kojim će zvanično biti pokrenuta inicijativa Evropske unije i SAD-a „Globalni program obavezivanja na smanjivanje emisije metana“.

„Samit u Glazgovu se organizuje s namjerom da svjetski lideri predstave konkretne poteze i kredibilne planove za dostizanje ciljeva, i koordinisane akcije kojima će se odgovoriti na promjenu klime“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Đukanović na marginama samita imati bilateralne kontakte uobičajene za međunarodne skupove na visokom nivou.

„Na inicijativu Jermenije i San Marina, imaće odvojene susrete sa predsjednikom Sarkisianom i kapetanima regentima Simoncinijem i Musonijem“, rekli su iz službe za informisanje predsjednika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije