fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryĐukanović: Komite preteče borbe za crnogorsku nezavisnost

Đukanović: Komite preteče borbe za crnogorsku nezavisnost

Nikšić, (MINA) – Crnogorske komite koji su se u dva pokreta od 1916. do 1929. godine borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore bili su i preteče pokreta za obnovu crnogorske nezavisnosti, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović.

Na svečanosti na Trgu Save Kovačevića u Nikšiću, Đukanović je sa predsjednikom nikšićke Opštine, Veselinom Grbovićem, otkrio spomenik posvećen svim crnogorskim komitima.

Đukanović je, govoreći o podvižništvu i žrtvi, patnjama, stradanjima i sudbinama komita i njihovih porodica, podsjetio na te “junake i borce za slobodu Crne Gore u vrijeme austrougarske okupacije u Velikom ratu, i borce za odbranu njenog državnog dostojanstva nakon nasilnog pripajanja Srbiji 1918. godine”.

Spomenik su u slavu crnogorskih komita podigli Opština Nikšić i Udruženje boraca i antifašista Nikšića, čiji je predsjednik Slobodan Mirjačić podsjetio da je ideja o njegovom podizanju bila stara nekoliko decenija.

Visine je dva metra i 80 centimetara, ima dva kamena stuba koji predstavljaju komitske pokrete, dok je između njih stakleni zeleni stub kao simbol savremene Crne Gore.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije