fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: DPS će uvijek biti stamena odbrana Crne Gore

Đukanović: DPS će uvijek biti stamena odbrana Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Demokratske partije socijalista (DPS) uvijek će, bila na vlasti ili ne, biti stamena odbrana Crne Gore od velikosrpskog nacionalizma, poručio je bivši dugogodišnji predsjednik partije Milo Đukanović.

On je, na konvenciji koalicije “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada” u Nikšiću, kazao da su parlamentarni izbori prilika da Crna Gora povrati političku normalnost koju je, prema njegovim riječima, iznenada i bespotrebno izgubila 30. avgusta 2020.

Đukanović je kazao da su u posljednje dvije i po godine “vidjeli i prisustvovali paradi nekompetentnosti i neznanja, besprizorne izdaje”.

On je naveo da vlast koja je došla nakon 30. avgusta 2020. nije imala nikakvu viziju razvoja države.

“Od prvog dana je bilo jasno da nova vlast nema nikakvu viziju i da nema nikakav kreativni potencijal da formira novu viziju, a kamoli da ima organizacione i ljudske sposobnosti da neku nepostojeći viziju i realizuje”, rekao je Đukanović.

Nedostatak vizije je, kako je naveo, supstituisan samo primitivnim pokličom – “zapalo nas je, može nam biti, činjećemo što god nam padne na pamet”.

“Kako će to izgledati, nagovijestili su nam prvog postizbornog dana, već tog 31. avgusta u Pljevljima najavljujući joj sudbinu Srebrenice, da bi se završilo prije neki dan pokličima za sramoćenje Nikšića u Podgorici: “nož, žica, Podgorica””, dodao je Đukanović.

On je kazao da je prva poruka nove vlasti bila da su zatekli sprženu zemlju.

Đukanović je istakao da je ta “spržena zemlja” jedina devedesetih godina uspjela da sačuva svoj mir, uspostavila ekonomsku samoodrživost i učvrstila nacionalno dostojanstvo, izbjegla NATO bombardovanje 1999. godine, postala najrazvijenija ekonomija ragiona, i da je danas na vratima Evropske unije.

“Oni Crnu Goru vide kao sprženu zemlju samo zbog jednog njenog i našeg grijeha, a to je grijeh nezavisnosti. Ona je za njih spržena zato što je nezavisna, slobodna i svoja, zato što nije privezak Velike Srbije”, poručio je Đukanović.

Đukanović je, govoreći o završnici kampanje, kazao da politički konkurenti namještaju afere nekoliko dana uoči izbora.

“Podmećući ili saopštavajući istinu – da je neko od njih bio u komunikaciji sa čovjekom sa međunarodne optužnice zbog pronevjere vrijedne više desetina milijardi. Ali se ne optužuju zbog te neprilične komunikacije, nego se optužuju da bi jedan drugome oštetili rejting uoči parlamentarnih izbora”, saopštio je on.

Đukanović je kazao da je sada na Crnoj Gori, da odluči do kad će trpjeti taj, kako je ocijenio, zulum.

“Prva izgledna prilika je u nedjelju. To je prilika da Crna Gora povrati političku normalnost koju je iznenada i potpuno bespotrebno izgubila 30. avgusta 2020. u tom trenutku kao uzorna demokratija na Zapadnom Balkanu, zemlja lider u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom”, istakao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je DPS u stanju pune pripravnosti, da su sve prigovore prihvatili i da danas na izbornoj listi partije nema nikoga iz prethodnih generacija.

Kako je naveo, DPS je tu sa pruženom rukom svima koji žele da što brže obnove političku stabilnost, očuvaju građanski karakter države i koncentrišu sve reformske potencijale na realizaciju reformi kako bi tokom sljedeće tri godine došli do EU.

“Dakle, sa svima onima koji su spremni sa nama da prave vladu koja će biti partner investitorima i biznis zajednici, da bismo ubrzali procese ekonomskog i demokratskog razvoja naše zemlje”, dodao je Đukanović.

On je kazao da će, bili vlast ili ne, DPS uvijek biti “stamena odbrana Crne Gore od velikosrpskog nacionalizma”.

“Taj 30. avgust su velikosrpski nacionalisti u i izvan Crne Gore, shvatili kao otvorena vrata za novu aneksiju države. Ta aneksija se nije dogodilo zato što je Crna Gora imala tvrdu odbranu i tvrdi bedem i to nije bila vlast, to je bila opozicija koju je predvodila DPS”, zaključio je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije