fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Crna Gora garant opstajanja temeljnih civilizacijskih vrijednosti

Đukanović: Crna Gora garant opstajanja temeljnih civilizacijskih vrijednosti

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je bila i biće garant opstajanja najvrjednijih temeljnih civilizacijskih vrijednosti i njihove zaštite, kazao je predsjednik države Milo Đukanović, navodeći da je važno sačuvati sjećanje na genocid u Srebrenici i ključno da se to nikad ne ponovi.

On je primio predstavnice udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe“, poznatije kao Majke Srebrenice, koje borave u Crnoj Gori.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, iskazao veliko poštovanje i punu podršku za aktivnosti te organizacije koja ima izuzetno važnu ulogu u čuvanju sjećanja na žrtve genocida, ali i za ozbiljnu misiju u nastojanjima da se zločin nikad ne ponovi.

On je rekao da je njihova aktivnost prepoznata na najvišim adresama širom svijeta, i da su njihove poruke i danas važne, ne samo zbog potrebe zadovoljenja pravde nad zločinom koji se desio, već i kao opomena onima koji nijesu ponijeli nauk iz prošlosti.

Đukanović je istakao da se svijest koja toleriše sve specifičnosti ljudi i vodi ka društvu savremene Evrope još bori sa politikom isključivosti, netrpeljivosti, netolerancije.

„Važno je sačuvati sjećanje na tu veliku nesreću, ali je ključno da preduzmemo sve da se to nikad ne ponovi“, rekao je Đukanović.

On je, odajući priznanje za herojski važan posao sa posebnom moralnom težinom, kazao da Majke Srebrenice svojom misijom razborito i bez mržnje pozivaju na odgovorno odnošenje prema budućnosti.

„Predsjednik je zaključio da je Crna Gora bila i biće garant opstajanja najvrjednijih temeljnih civilizacijskih vrijednosti i njihove zaštite“, navodi se u saopštenju.

Predsjednica Udruženja, Munira Subašić, zahvalila je Đukanoviću za prijem i poruku koju je uputio povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, i rekla da se nada da će ga i drugi poput Crne Gore nedvosmisleno osuditi.

Ona je, kako je saopšteno, kazala da je njihovo najveće oružje istina, koju su, kako je navela, izabrale umjesto suza, mržnje i osvete.

„Da im ni ponos ni dostojanstvo nijesu oduzeti potvrđuje, kako kaže Subašić, i činjenica da su potomci stradalih danas uspješni građani širom svijeta koji nikog ne mrze, što smatraju svojim najvećim bogatstvom“, navodi se u saopštenju.

Predstavnice Udruženja kazale su da su zabrinute zbog ponovnog oživljavanja politika koje su dovele i do rata u Bosni i Hercegovini.

„Pravda nosi vrijednost da se zločin kažnjava, ali je istovremeno neophodno shvatiti da je suočavanje sa istinom i odgovornošću jedini put u budućnost, a negiranje je put u ambis“, poručile su majke Srebrenice.

Predstavnice Udruženja, Subašić, Kada Hotić, Nura Begović, Fadila Efendić i Šuhra Sinanović, kazale su da im je susret sa Đukanovićem velika čast.

One su čestitale Đukanoviću na hrabroj i postojanoj borbi za dobro Crne Gore i afirmaciji vrijednosti suživota, mira i tolerancije, uz poziv da prilikom naredne posjete Potočarima bude njihov gost.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...