fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoZKO pozvao na prekid bojkota Skupštine

ZKO pozvao na prekid bojkota Skupštine

Podgorica, (MINA) – Zajednički konsultativni komitet (ZKO) Evropske unije (EU) i Crne Gore pozvao je parmentarne stranke da prevaziđu polarizovanu političku klimu i prekinu opstruktivnu praksu bojkota Skupštine.

Članovi ZKO-a su, u zajedničkoj deklaraciji, pozvali političke aktere da se uključe u dijalog, kako bi što prije bila formirana nova i stabilna vlada.

Kako prenosi Pobjeda, iz ZKO-a su poručili da građani od političkih aktera očekuju da zajedno rade i prevaziđu svoje razlike kako bi Crna Gora, “najnaprednija država među zemljama kandidatima za članstvo u EU, mogla da sprovede vitalne reforme i izbori svoje mjesto u Uniji”.

“Članovi komiteta sa zadovoljstvom konstatuju da se crnogorska ekonomija kontinuirano oporavlja”, kaže se u dokumentu.

Kako se navodi, to je uglavnom rezultat snažnog učinka turizma u prošloj godini, “iako se tek treba vratiti na nivoe prije pandemije”.

Iz ZKO-a su, osvrnuvši se na nagli pad budžetskog deficita u prošloj godini, napomenuli da se čini kako se stopa nezaposlenosti vraća na nivoe prije pandemije, prenosi Pobjeda.

U Komitetu su poručili da su zabrinuti zbog stalno visokog nivoa nezaposlenosti, od 15 odsto i porasta nezaposlenih građana.

Članovi ZKO-a su rekli kako su svjesni potencijalnih ekonomskih i društvenih posljedica po Crnu Goru zbog sankcija uvedenih Rusiji, imajući u vidu visok udio Rusije u stranim direktnim investicijama, kao i visok procenat turista iz Rusije i Ukrajine koji tradicionalno posećuju državu.

Oni su pozvali crnogorske vlasti da nastave da u potpunosti prate EU mehanizme.

Komitet je pozdravio što je Crna Gora nastavila da se u potpunosti usklađuje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući sankcije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

“Podstičemo Crnu Goru da preduzme neophodne korake da brzo i u potpunosti implementira usvojene restriktivne mjere. Takođe ohrabrujemo Crnu Goru da nastavi sa ovom dobrom praksom”, poručili su iz ZKO-a.

Članovi Komiteta su pozdravili izvještaj Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori za prošlu godinu, i naveli da žale što je napredak države na njenom evropskom putu ocijenjen ograničenim.

“Crna Gora bi trebalo da uloži sve napore da ispuni privremene standarde za poglavlja 23 i 24, koja određuju ukupan tempo pregovora i predstavljaju prekretnicu, prije nego što se krene ka privremenom zatvaranju drugih poglavlja ili klastera, što bi takođe trebalo ostati u fokusu”, smatraju u ZKO-u.

Oni su pozdravili “proaktivan pristup ubrzavanju glavnih aktivnosti u okviru pregovaračkog procesa”, što se, kako smatraju, može vidjeti u pokretanju Vladinog akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka u prošlogodišnjem izvještaju EK.

Članovi Komiteta su istakli da politika ne bi trebalo da ima prednost nad vladavinom prava i da sva imenovanja moraju biti depolitizovana, transparentna, sprovedena prema dobro utvrđenim kriterijumima.

“Trebalo bi prekinuti kontinuiranu praksu bliskog preplitanja političkih partija i administracije, koja vodi nepotizmu”, istakli su iz ZKO-a.

Oni su kazali da su zadovoljni značajnim skokom podrške građana Crne Gore članstvu zemlje u EU, dodajući da je EU najveći strani finansijski donator u državi.

U Komitetu su, osvrnuvši se na program Evropa sad, pozdravili početne napore crnogorske vlasti u borbi protiv sive ekonomije, ali i upozorili na moguće probleme u njihovoj implementaciji i održivosti zbog ionako visokog javnog duga Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije