fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽene i djevojke u Crnoj Gori suočavaju sa mizoginim stavovima

Žene i djevojke u Crnoj Gori suočavaju sa mizoginim stavovima

Podgorica, (MINA) – Žene i djevojke u Crnoj Gori, uprkos obilju dokaza o njihovom ključnom doprinosu društvu, suočavaju sa mizoginim stavovima, govorom mržnje, seksističkim jezikom, nasiljem i drugim oblicima netolerancije i diskriminacije, navodi se u poruci sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori povodom 8. marta.

Rezidentni koordinator UN Piter Lundberg, smatra da je Međunarodni dan žena prilika da se obilježi napredak koji je čovječanstvo postiglo na dugom putu ka ostvarivanju pune jednakosti između muškaraca i žena, dječaka i djevojčica.

Lundberg je upozorio da se nezamjenjivi doprinos žena društvu i dalje dovodi u pitanje, što ne bi smio biti slučaj.

“Kako je navedeno u nedavno objavljenom izvještaju UNDP-a, neplaćeni kućni rad i obaveze koje žene u Crnoj Gori imaju u vezi sa brigom o porodici, dostigao je projektovanu novčanu vrijednost od 122 miliona EUR u prva tri mjeseca pandemije kovida 19 toko prošle godine”, naveo je Lundberg.

On je kazao da se istovremeno, gotovo polovina žena suočava sa kršenjem njihovih prava tokom rada, zaposlenja ili prestanka radnog odnosa.

Lundberg je ocijeno da to predstavlja samo vrh ledenog brijega.

“Uprkos obilju dokaza o ključnom doprinosu žena i djevojaka društvu, svjedoci smo zabrinjavajućeg trenda da se žene i djevojke u Crnoj Gori suočavaju sa mizoginim stavovima, govorom mržnje, seksističkim jezikom, nasiljem i drugim oblicima netolerancije i diskriminacije”, kazao je Lundberg.

On smatra da je to vidljivo u javnoj sferi i medijima, a naročito u diskursu društvenih mreža.

“Čini se da su žene postale instrument suprotstavljenih stavova i političkih programa u javnoj debati, što je veoma zabrinjavajuća situacija koja u rizik dovodi rezultate višegodišnjeg sporog, ali kontinuiranog napretka u podizanju svijesti o važnosti zaštite i odbrane univerzalnih vrijednosti jednakosti i dostojanstva za sve”, rekao je Lundberg.

On je kazao da se sve to događa u kontekstu pandemije kovida 19 koja je sama po sebi pogoršala duboke nejednakosti i dovela do epidemije različitih oblika nasilja nad ženama koja se odvija paralelno sa zdravstvenom.

“Rastućem trendu nasilja izložene su žene i djevojke u svim sferama života – bilo da su mlađe ili starije, zaposlene ili nezaposlene, političarke, žene sa invaliditetom, aktivistkinje i studentkinje”, upozorio je Lundberg.

On je rekao da je, kada je riječ o ženama u politici, nedavno istraživanje pokazalo da su devet od deset njih diskriminisane samo zato što su žene, dok je sedam od deset doživjelo neku vrstu nasilja u Crnoj Gori.

“UN imaju jasan stav prema mizoginiji i govoru mržnje prema ženama. Jednostavno – to je neprihvatljivo”, poručio je Lundberg.

On je rekao da, iako sloboda izražavanja, u skladu s međunarodnim instrumentima koji regulišu oblast ljudskih prava, predstavlja nesporno pravo, ono podrazumijeva posebne obaveze i odgovornosti – “svi smo u obavezi da poštujemo prava i ugled
drugih i zaštitimo one čija su prava povrijeđena”.

“Sistem UN u Crnoj Gori poziva nadležne organe da istraže i na odgovornost pozovu sve počinioce djela mizoginije, diskriminacije i govora mržnje prema ženama i djevojkama”, kazao je Lundberg.

UN su pozvače na povećanu individualnu odgovornost i skreću pažnju na posebnu ulogu javnih ličnosti koje daju primjer drugima, ali i na ulogu medija u
osiguravanju nulte tolerancije prema mizoginiji i govoru mržnje.

“Na svima nama je da zaustavimo ovaj trend pozivanjem na odgovornost onih koji prelaze granice”, smatra Lundberg.

Prema njegovim riječima, borba za ravnopravnost muškaraca i žena traje već dugo.

“Iako ostaje mnogo toga što tek treba da bude urađeno, ne smijemo dozvoliti da se preokrene tok ključnih uspjeha ostvarenih do sada”, rekao je Lundberg.

On je kazao da se Sistem UN u Crnoj Gori pridružuje pozivu generalnog sekretara UN da se „promijeni način razmišljanja, podigne svijest javnosti i osudi sistemska pristrasnost“.

“Kao što je generalni sekretar istakao – „Svijet ima priliku da iza sebe ostavi generacije duboko ukorijenjene i sistemske diskriminacije. Vrijeme je za stvaranje budućnosti u kojoj će svi biti jednaki”, kazao je Lundberg.

Najčitanije