fbpx
NaslovnicaCrna GoraZaposlenima u Urgentnom centru nagrada po 15 odsto na platu

Zaposlenima u Urgentnom centru nagrada po 15 odsto na platu

Podgorica, (MINA) – Plate zaposlenih u Urgentnom centru Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) narednog mjeseca biće uvećane 15 odsto, najavio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

On je, poslije obilaska Urgentnog centra sa premijerom Dritanom Abazovićem, zahvalio zaposlenima na požrtvovanosti, dodajući da rade u vrlo ograničenim uslovima ali da, uprkos tome, postižu vrlo kvalitetne rezultate.

Šćekić je naveo da žele da u punom smislu vrate i na najveći nivo podignu kvalitet usluge i zdravstvene zaštite ali i ugled zdravstvenog sistema, kako bi građani imali povjerenja u zdravstvene radnike.

“Odlučili smo, u dogovoru sa premijerom i menadžmentom KCCG, da nagradimo zaposlene u Urgentnom centru sa 15 odsto i pokažemo malu pažnju i damo im motiv da nastave sa takvim radom, kako bi pokazali svima u zdravstvenom sistemu da treba da slijede ovakvo ponašanje”, naveo je Šćekić.

Upitan kada će zdravstveni radnici biti nagrađeni, on je odgovorio da će to biti sa prvom platom, dodajući da se već krenulo sa stvaranje uslova za izgradnju novog Urgentnog bloka.

Kako je pojasnio, prevashodno treba stvoriti uslove u tehničkom smislu.

“Upravo je završen projektni zadatak, a Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja treba da raspiše tender za idejno rješenje. Nakon toga idemo ka projektu koji će stvoriti uslove da naredne godine krenemo sa izvođenjem radova”, naveo je Šćekić.

Upitan kada drugi zaposleni u zdravstvenom sektoru mogu očekivati povećanje zarada, budući da su zdravstvenim radnicima povećane plate, on je odgovorio da prate rad svih službi.

“Na osnovu svih mogućnosti njihovog rada, komentara i zadovoljstva građana, učinićemo sve da uvažimo i sve druge koji maksimalno doprinose. Ovog puta smo krenuli od Urgentnog centra, nadamo se da će ovakvih primjera biti još više”, rekao je Šćekić.

Premijer Dritan Abazović je kazao da Urgentni blok KCCG-a u trenutku turističke sezone servisira mnogo više građana nego što ima stanovnika u Crnoj Gori.

“To su na hiljade i hiljade građana mjesečno i zaista smo morali da iskazemo respekt, ovo je vid pažnje”, rekao je Abazović.

On je naveo da je procedura za idejno rješenje novog urgentnog bloka u toku, navodeći da će do kraja ove sedmice imati ispravke, nakon čega će Ministarstvo otvoriti tender, kako bi se išlo ka idejnom rješenju za izgradnju novog Urgentnog centra.

Kako je najavio, narednog mjeseca ili eventualno početkom oktobra, postaviće se kamen temeljac za Infektivnu kliniku.

“Više nema stajanja što se tiče investicija u zdravstvu. Kao što smo obećali, svaki, makar i minimalni, zdravstveni centar u Crnoj Gori biće nagrađen i podržan”, naveo je Abazović.

On je rekao da se ne može zaboraviti na medicinski i nemedicinski kadar.

“Na kraju sve čine ljudi. Možemo da imamo najsavremeniju aparaturu, ako nemamo ljudstvo koje pruža uslugu, nemamo ništa”, poručio je Abazović.

Direktorica KCCG-a Ljiljana Radulović je rekla da se godinama unazad pričalo o idejama kako da se pomogne toj instituciji, ističući da je bitnije od svega što se prepoznaje rad zaposlenih.

“Ne zaboravite da je ovdje stalno zaposleno samo osam specijalalista i osam specijalizanata kao i 70 medicinskih tehničara. U prosjeku dežuraju sedam puta mjesečno. Ovo je dokaz da, ukoliko radimo složno i kako treba, stižu pohvale pacijanata”, kazala je Radulović.

Upitana šta se radi da se skrate liste čekanja u KCCG-u, ona je rekla da su svi pacijenti svjesni da je lista čekanja značajno skraćena.

“Upravo radom u Poliklinici u dvije smjene, subotom i nedjeljom, pozivamo pacijente koji su bili zakazani za septembar i oktobar i mislim da smo pri kraju sa pozivanjem ovih pacijenata”, navela je Radulović.

Radulović je rekla da se smanjuje broj hospitalizovanih kovid pacijenata u Kovid centru KCCG-a, dodajući da je danas u toj ustanovi 20 hospitalozovanih kovid pacijenata.

“Od tog broja, 11 je u okviru Klinike za internu medicinu, a devet na Infektivnoj klinici. Radi se o pacijentima koji imaju značajne komordibitete, što ukazuje da je u ovom talasu klinička slika značajno lakša”, pojasnila je Radulović.

Ona je kazala da u prilog tome ide i činjenica što u toj ustanovi bilježe manju stopu pacijanata koji zahtijevaju mehaničku ventilaciju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije