fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoZakonodavstvo ne propisuje obavezu da se lokalni izbori održe u jednom danu

Zakonodavstvo ne propisuje obavezu da se lokalni izbori održe u jednom danu

Podgorica, (MINA) – Izborno zakonodavstvo Crne Gore ne sadrži nijednu pravnu normu, koja na bilo koji način konstituiše obavezu predsjednika države da raspiše lokalne izbore, tako da oni budu održani u jednom danu, saopšteno je iz kabineta Mila Đukanovića.

Savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić je kazao da je predsjednik države isključivo u skladu sa ustavnim prerogativima, dosledno slijedeći važeće pravne akte i cijeneći precizno definisane zakonske rokove, donio odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike skupština Tivta i Budve.

»Kao i Odluku o raspisivanju (redovnih) izbora za odbornike Skupštine opštine Plužine i Skupštine opštine Žabljak, prema kojima će se svi pomenuti lokalni izbori održati 5. juna«, kazao je on.

Bastijančić je podsjetio da je Đukanović u srijedu donio Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u skupštinama Bijelo Polje i Šavnik, koji će biti održani 12. jula.

»Ove odluke, već su integralni dio pravnog poretka države, a njihova ustavnost i zakonitost neupitna, kakav će biti slučaj i sa svim donesenim odlukama u vezi sa predmetnom problematikom, u sagledivom predstojećem vremenskom periodu«, poručio je on.

Bastijančić je naglasio da izborno zakonodavstvo ne sadrži nijednu pravnu normu, koja na bilo koji način konstituiše obavezu predsjednika države da raspiše lokalne izbore u jednom danu.

»Kao vjerodostojno svjedočanstvo tome stoji i ranija neujednačena praksa, što se jasno zaključuje uzimajući u obzir uporednu nepobitnu činjenicu da su 20. maja 2018. godine održani izbori u Plužinama, a nedjelju dana kasnije u Glavnom gradu i u još 1O opština, čijim odbornicima u junu, odnosno julu ove godine ističe mandat«, kazao je savjetnik crnogorskog predsjednika.

On je ocijenio da se u pogledu opravdanosti i oportunosti konkretnog zahtjeva da se izbori za odbornike održe u jednom danu, ne može govoriti izlovano i otrgnuto od nestabilnog institucionalnog ambijenta političkog sistema i kontinuirane ili periodične blokade funkcionisanja više značanijih ili najznačajnijih državnih zbornih organa, kakvi su Vlada i Skupština.

Kako je kazao, o ovako važnom pitanju, ali i na druge bitne društvno-ekonomske teme, neophodno je što prije otvoriti argumentovanu i inkluzivnu debatu, tamo gdje joj je i mjesto – u najvišem crnogorskom predstavničkom i zakonodavnom domu.

»Ta debata bi mogla dovesti do usaglašenih rješenja, ali i otpočinjnja njegovog više od mjesec dana očekivanog prvog – redovnog proljećnjeg zasijedanja«, kazao je Bastijančić.

Prema njegovim riječima, u izbornoj materiji, predsjednik Crne Gore će postupati saglasno duhu i slovu Ustava i zakona o izboru odbrnika i polsanika i lokalnoj samoupravi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije