fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa učešće u snagama za brzo regovanje šestomjesečna obuka

Za učešće u snagama za brzo regovanje šestomjesečna obuka

Podgorica, (MINA) – Crnogorski vojnici moraće da završe šestomjesečnu obuku Alijanse da bi bili dio NATO snaga za brzo reagovanje (NRF), saopšteno je iz NATO-a.

Crnogorski parlament nedavno je odlučio da u NRF bude upućeno do 30 pripadnika Vojske Crne Gore.

“Pozdravljamo planirani doprinos Crne Gore u NATO snagama za reagovanje. NRF su snage velike spremnosti koje sačinjavaju kopnena, vazdušna, pomorska i jedinice specijalnih operacija koje Alijansa može brzo rasporediti, kad god je potrebno”, kazali su iz NATO-a za Pobjedu.

Kako su objasnili iz Alijanse, rotiranje snaga kroz NRF zahtijeva da saveznici i partnerske države ispune stroge standarde i usvoje postupke potrebne za odbrambene i ekspedicijske operacije.

“Kao rezultat, učešću u NRFu prethodi šestomjesečni program vježbi NATO-a u cilju integrisanja i standardizacije različitih nacionalnih kontingenata”, naveli su iz NATO-a.

Skupština Crne Gore prošle nedjelje odlučila je da odobri učešće do 30 pripadnika-Vojske Crne Gore u sastav NATO snaga za brzo reagovanje.

Kako je obrazloženo, odluka će biti realizovana ukoliko najviše tijelo za političke odluke u NATO savezu Sjevernoatlantski savjet (NAC) donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga.

Tu odluku, koju je predložio Savjet za odbranu i bezbjednost, podržao je 41 poslanik vladajuće koalicije, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

NRF je pokrenut 2002. godine i sastoji se od visoko sposobnih multinacionalnih snaga koje su u kratkom roku sposobne da reaguju na bezbjednosne izazove, od upravljanjakrizamado kolektivne odbrane.

NRF snage su pod komandom vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu. Odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga donosi NAC konsenzusom članica Savjeta.

Operativno komandovanje NRF-a se rotira između savezničkih komandi združenih snaga u Brunsumu (Holandija) i Napulju (Italija).

“U slučaju da NAC donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga, pripadnici VCG će, u skladu sa odlukom, učestvovati u sprovođenju aktivnosti u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje”, piše u obrazloženju.

Navodi se da će upućivanjem pripadnika VCG u NRF, Crna Gora aktivno doprinijeti sistemu kolektivne odbrane, razvoju sposobnosti i kapaciteta saveza, a time direktnom unapređenju bezbjednosti, prosperitetu i stabilnosti države.

“Dosljednim razvijanjem sposobnosti snaga deklarisanih za doprinos NATO strukturi snaga i njihovim angažovanjem, Crna Gora gradi kredibilitet pouzdanog partnera u savezu”, zaključuje se u obrazloženju.

Najčitanije