fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoUtvrdili predlog izmjena i dopuna Zakona o SPI

Utvrdili predlog izmjena i dopuna Zakona o SPI

Podgorica, (MINA) – Vlada je utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI), koje će, kako je saopšteno, doprinijeti djelotvornijem ostvarivanju prava na slobodan pristup informacijama.

Iz Vlade su rekli da će izmjene i dopune doprinijeti i stvaranju neohodnih mehanizama kako bi se prevazišli svi problemi u primjeni tog zakona.

„Na taj način stvoriće se i neophodni uslovi da se pravo na slobodan pristup informacijama ostvaruje još kvalitetnije i efikasnije, što će doprinijeti i bržem razvoju demokratije i demokratskog sistema“, navodi se u saopštenju Vlade.

Iz Vlade su dodali da je obezbijeđena i međunarodna eskpertska podrška od Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori i SIGMA-e, čime je osigurano da crnogorski zakonodavni okvir u toj oblasti bude usaglašen sa međunarodnim i evropskim standardima.

„U raspravi je istaknuto da je Predlog zakona dobio pozitivno mišljenje Evropske komisije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na sjednici donijet i Program pristupanja Crne Gore EU od ove do naredne godine.

„Program pristupanja Crne Gore EU (PPCG) je strateški dokument koji obuhvata 33 pregovaračka poglavlja u tabelarnom prikazu“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da se, kako se pravna tekovina EU konstantno mijenja i razvija, a imajući u vidu dinamiku pregovaračkog procesa, Program pristupanja na godišnjem nivou prilagođava promjenama u okviru procesa razvoja prava EU.

„U skladu s tim pristupljeno je izradi PPCG-a za ovu i narednu godinu, kako bi ovaj dokument bio usklađen s aktuelnim prioritetima Vlade, i drugim krovnim dokumentima“, rekli su iz Vlade.

Oni su kazali da je dokument rađen u skladu sa Programom rada Vlade i sadrži osvrt na planove u strateškom, zakonodavnom i administrativnom okviru, kao i pregled mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Dokument, kako su rekli iz Vlade, sadrži i tabelarni prikaz pretpristupne podrške IPA II i IPA III i uvezivanje ciljeva održivog razvoja UN sa pregovaračkim poglavljima, klasterima, IPA prozorima i tematskim prioritetima.

„Dvogodišnjim Programom planirano je ukupno 537 obaveza, od čega u strateškom okviru 109 obaveza (46 se odnose na strategije) i 428 obaveza u dijelu zakonodavnog okvira (175 se odnose na zakone)“, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela i Strategiju razvoja Uprave policije za period od ove do 2026. godine sa Akcionim planom za ovu godinu.

„Strategijom se uspostavlja sistemski okvir za ostvarivanje ciljeva rada policije i sprovođenje ključnih mehanizama i instrumenata kao odgovor na potrebe građana-građanki i države“, naveli su iz Vlade i dodali da se takođe daje i okvir vršenja bezbjednosnog nadzora nad učinkom, ekonomičnošću, zakonitošću rada policije u svim segmentima i nivoima djelovanja.

Kako je saopšteno, taj dokument ima za cilj da se izazovi, rizici i prijetnje pravovremeno predvide, kako bi se definisale adekvatne aktivnosti i pravci djelovanja.

„Strategija je u funkciji ostvarivanja bezbjednosti građana i građanki i sprovođenja nacionalne bezbjednosne politike, polazeći od opšte usvojenih međunarodnih i evropskih standarda i vrijednosti“, kazali su iz Vlade.

Vlada je donijela i odluku kojom se važenje postojećih epidemioloških mjera produžva do 24. marta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije