fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoUpozorenje na obilne padavine i klizišta

Upozorenje na obilne padavine i klizišta

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori se od danas do utorka očekuje dejstvo ciklonske aktivnosti koja će usloviti nestabilno vrijeme sa jakom kišom i olujnim udarima južnog vjetra, saopšteno je iz Direktorata za zaštitu i spašavanje.

U ovom periodu u centralnim i južnim predjelima očekuje se obilna količina kiše, sa jakim grmljavinskim procesima, a lokalno su moguće i olujno vremenske nepogode.

“Očekuje se jak južni vjetar posebno na primorju i naročito na sjeveru u višim predjelima vrlo jaki-olujni udari južnog vjetra”, kaže se u saopštenju.

Iz Direktorata upozoravaju da se u ponedjeljak očekuje naglo zahlađenje i prelazak kiše u snijeg u sjevernim i centralnim predjelima i u planinama na jugu.

“Tako da se 29. i 30.novembra očekuju i sniježne padavine sa formiranjem sniježnog pokrivača”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, kao posljedica očekivane meteorološke situacije, potencijalno mogući i određeni problemi sa obilnom količinom vode i “flash flood” efekti, u urbanim sredinama, na bujučnim tokovima i duž puteva koji presjecaju planinske kosine.

“Na mjestima gdje su vršeni ili su u toku ozbiljni građevinski zahvati i gdje je narušena prirodna povezanost tla moguća su fragmentirana klizišta-bujični nanos materijala”, dodaju iz Direktorata za zaštitu i spašavanje.

Upozorava se da su usljed jakog vjetra moguće određene posljedice u urbanim sredinama, na energetskoj mreži, gradilištima, objektima duž obale.

“Duž obale očekuju se talasi i podizanje nivoa mora. Tokom dana, 30. novembra, očekuje se prestanak padavina”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije