fbpx
NaslovnicaCrna GoraU četvrtak konstatuju prekid funkcije tužiocima

U četvrtak konstatuju prekid funkcije tužiocima

Podgorica, (MINA) – Članovi Tužilačkog savjeta (TS) dogovorili su da u četvrtak nastave sjednicu na kojoj će konstatovati prekid funkcije tužiocima koji su ostvarili pravo za odlazak u starosnu penziju.

TS je obavezao Sekretarijat tog tijela da pribavi podatke iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) za sve tužioce starije od 60 godina i da se do četvrtka dobiju obavještenja od rukodilaca tužilaštava o tužiocima koji su stekli uslove za odlazak u starosnu penziju.

Predstavnik Ministarstva pravde Andrej Milović na početku današnje sjednice TS-a tražio je izmjenu predloženog dnevnog reda, kako bi konstatovali prestanak funkcije tužiocima koji imaju pravo na starosnu penziju, prenosi Portal Vijesti.

Vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović kazala da u ovom trenutku nemaju dostupnu dokumentaciju, i da je ona tek stigla na tu poziciju.

Članovi TS-a Miloš Vuksanović i Siniša Gazivoda naveli su da bi danas trebalo makar da odrede neki kraći rok kako bi se bavili razrješenjima tužilaca, koji imaju uslove za starosnu penziju.

Tužiteljka Sanja Jovićević rekla je da TS u ovom trenutku nema podatke/obavještenja od rukovodilaca, ali i da je potrebno da pribave podatke od Fonda PIO.

“Saglasna sam sa koleginicom, dajte da damo neki rok za pribavljanje”, kazala je Jovanović.

Gazivoda je tražio da se zakon poštuje, navodeći da su rukovodioci imali dosta vremena da obavijeste ko je od tužilaca ispunio uslove za starosnu penziju.

“Nama je ostalo breme iz ranijeg perioda. Treba još danas uputiti zahtjev Fondu PIO da tražimo podatke za tužioce koji imaju preko 60 godina, tako da ja ne vidim razlog da mi prekinemo, pa sjutra nastavimo sjednicu”, kazao je Gazivoda.

Jovanović je rekla da ne bježi od toga, ali da se sve mora pripremiti i da svima treba dati vremena da se upoznaju sa podacima.

“Evo i glavni specijalni tužilac se danas obratio povodom tog pitanja, dajte da damo vremena”, navela je Jovanović.

Član TS-a Stevo Muk kazao je da to tijelo kasni u razmatranju svih relevantnih pitanja u vezi sa tom odlukom i da, pored svih drugih administrativnih odluka, imaju obavezu da pitanje razrješenja tužilaca što prije uvrste u dnevni red.

On je dodao da samo ubrzavaju proceduru koju su obavezni da sprovedu, i da je ne ostavljaju za druga vremena.

“I prošlu sjednicu smo održali iz dva dijela, ali ako su potrebe takve, mislim da ne treba bježati od toga”, kazao je Muk.

On je rekao da se u ovom trenutku nijesu stekli uslovi da izaberu disciplinskog tužioca, jer su tek jutros dobili predlog Vrhovnog državnog tužilaštva i da oni nemaju druge podatke o njihovom radu.

“Nikakve informacije o njima nemamo, a nemamo ni predlog Ministarstva pravde”, naveo je Muk.

Tužiteljka Đurđina Ivanović naglasila je da moraju imati svu potrebnu dokumentaciju, radi ozbiljnosti rada TS-a.

“Za disciplinskog tužioca i zamjenika treba da imamo sve podatke o njima, a što se tiče prestanka funkcije – to treba da se riješi u nekom kraćem roku”, navela je Ivanović.

Ona je kazala da nije za to da se to odugovlači.

“Ne treba da raspravljamo što raniji TS o tome nije odlučio, time mi ne treba da se bavimo. Mislim da treba da imamo dokumentaciju”, dodala je Ivanović.

Ona je naglasila da donose značajnu odluku i da treba da imaju sve informacije i podatke od svih relevantnih institucija da bi mogli o tome da raspravljaju.

Nastavak sjednice TS-a zakazan je za četvrtak u 15 sati.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije