fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoU četvrtak i petak preventivni pregledi na Klinici za očne bolesti

U četvrtak i petak preventivni pregledi na Klinici za očne bolesti

Podgorica, (MINA) – Preventivni pregledi na Klinici za očne bolesti biće organizovani u četvrtak i petak, povodom Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Iz KCCG su saopštili da će pregledi biti organizovani od devet do 14 sati u ambulanti Klinike za očne bolesti za 60 zainteresovanih građana starijih od 40 godina i da će oftalmolozi mjeriti očni pritisak bez zakazivanja i uputa.

Kako su naveli, građani koji žele da provjere očni pritisak mogu se prijaviti pozivom na brojeve telefona – 020 412 265 i 020 412 313, danas i sjutra od 13 do 14 sati.

Iz KCCG su rekli da će građani nakon pregleda dobiti brošuru sa najvažnijim informacijama o ovoj bolesti.

Glaukom je, kako su kazali iz te zdravstvene ustanove, podmukla bolest oka koja može da izazove trajno sljepilo.

“Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da oko 67 miliona ljudi u svijetu boluje od glaukoma, od kojih čak 45 miliona osoba oslijepi na oba oka”, kaže se u saopštenju.

Iz KCCG su rekli da više od polovine oboljelih ne zna da ima tu podmuklu bolest, koja se još naziva i “šunjajući kradljivac vida”, zato što se gubitak vida dešava postepeno i neprimjetno.

“Glaukom je poslije katarakte najčešći uzrok sljepila, a često se prepozna tek u uznapredovalom stadijumu kada je vid već oštećen, a tada su nastale promjene nepopravljive”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije