fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSuđenja za organizovani kriminal i korupciju uz prisustvo OEBS-a

Suđenja za organizovani kriminal i korupciju uz prisustvo OEBS-a

Podgorica, (MINA) – Predstavnici OEBS Misije u Crnoj Gori, prisustvovaće suđenjima za organizovani kriminal i korupciju u crnogorskim sudovima, identifikovaće sistemska pitanja i obezbjediti preporuke kako bi se povećala efikasnost sudskih i tužilačkih kapaciteta u istrazi, krivičnom gonjenju i suđenju tih predmeta.

To je precizirano Memorandumom o razumijevanju između Misije i Vrhovnog suda o saradnji u implementaciji projekta „Podrška djelotvornijem pravosuđu u predmetima korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori kroz praćenje sudskih postupaka“.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, Misija će dostaviti nalaze svim relevantnim učesnicima u cilju rješavanja utvrđenih nedostataka u pravosuđu.

Memorandum za Projekat, koji finansira Evropska unija (EU), potpisale su šefica Misije Dominik Vag i vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Vesna Vučković.

Prema riječima Vučković, djelotvoran i efikasan odgovor pravosuđa na korupciju i organizovani kriminal, ostaje veliki izazov za crnogorske pravosudne organe u njihovim naporima da unaprijede vladavinu prava i vrate povjerenje javnosti u rad pravosuđa.

„Na to nas opominje i EU koja je ocijenila da je Crna Gora ostvarila ograničen napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali da je politički uticaj izvršne i zakonodavne vlasti na pravosuđe i dalje problematičan”, rekla je ona.

Vučković je navela da EU uticaj na nezavisnost pravosuđa vidi, između ostalog, u krivičnopravnoj politici Crne Gore prema korupciji.

“Koja često rezultira kaznama koje su ispod zakonskog minimuma, kao i u sporazumima o priznanju krivice, koji često rezultiraju blažim kaznama i time stvaraju utisak nekažnjivosti“, ocijenila je Vučković.

Iz Misije su kazali da su predmeti organizovanog kriminala i korupcije među najozbiljnijim i najsloženijim predmetima za pravosuđe.

“Posebno jer postaju sve sofisticiraniji u načinu vršenja djela i podrazumijevaju modernu poslovnu praksu koja se koristi za izbjegavanje kažnjavanja i oduzimanja imovine stečene krivičnim putem“, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Vag, ključnim pravosudnim i drugim zainteresovanim subjektima neophodni su tačni podaci na koji način se pravosuđe bori sa tim izazovima.

Ona je rekla da će kroz praćenje slučajeva organizovanog kriminala i korupcije, projekat identifikovati sistemska pitanja, razviti preporuke zasnovane na dokazima, kako na regionalnom nivou, tako i posebno za Crnu Goru, i podijeliti nalaze i preporuke.

“Zauzećemo inkluzivan pristup kada su u pitanju ključni nalazi i preporuke“, poručila je Vag, istakavši da OEBS posjeduje ogromno iskustvo i stručnost u ovoj oblasti.

Navodi se da će Misija sprovoditi medijske i terenske kampanje u cilju informisanja javnosti o nalazima i preporukama dobijenih na osnovu aktivnosti monitoringa, čime će se, kako su dodali, obezbijediti neophodan javni nadzor rada sudova u procesuiranju predmeta korupcije i organizovanog kriminala.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije