fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoStvaranjem mreže novinarki kreirati siguran prostor za dugoročne promjene

Stvaranjem mreže novinarki kreirati siguran prostor za dugoročne promjene

Podgorica, (MINA) – Stvaranjem mreže novinarki može se kreirati siguran prostor za dugoročne promjene, poručila je britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Karen Medoks.

Medoks je, kako je saopšteno iz Britanske ambasade u Podgorici, bila domaćin događaja na kojem je ugostila učesnike regionalnog projekta Media for All kako bi razgovarali o izazovima, barijerama i mogućnostima za stvaranje mreže za novinarke u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu.

Ona je kazala da je potrebno iskoristiti priliku koju daje program Media for All da se kreira mreža za podršku i saradnju.

„Kao žene na uticajnim pozicijama, moramo da podržavamo jedna drugu i ohrabrujemo druge da preuzmu te važne uloge“, rekla je Medoks.

Ona je navela da je od njenog dolaska, prije nešto više od godinu, u medijima bilo više slučajeva nasilja nad novinarkama.

Medoks je istakla da prijetnje novinarima, bilo onlajn ili fizičke, predstavljaju prijetnju demokratiji.

„Posao koji radite može biti izazovan, a ponekad i opasan. Ali imate značajnu i važnu ulogu u demokratskom društvu. Zato ovaj projekat ima za cilj da vas podrži – stvaranjem mreže novinarki kako bi se kreirao siguran prostor za dijeljenje izazova i rješenja za dugoročne promjene“, dodala je Medoks.

Direktorica Britanskog savjeta Vanja Madžgalj rekla je da umrežavanje nije jednostavan poduhvat.
Prema njenim riječima, to zahtijeva trud, posvećenost, vrijeme, odlučnost, znanje i vještine.

Madžgalj je navela da se mnoge mreže pojavljuju i nestaju.

„Naša društva treba da čuju glasove novinarki koje uglas govore o onlajn i fizičkom nasilju, rodno zasnovanom nasilju, seksizmu, uznemiravanju i diskriminaciji. Kada novinarke govore o nasilju i diskriminaciji, one govore u ime svih žena. Upravo zato su njihovi glasovi još važniji”, istakla je Madžgalj.

Iz Britanske ambasade u Crnoj Gori saopštili su da se jedna od ključnih preporuka današnjeg skupa odnosi na dalje angažovanje i osnaživanje novinarki da uspostave nacionalne i regionalne mreže i

Preporučeno je, kako se navodi, veće korištenje veza i mogućnosti za stvaranje mreža mladih novinarki koje su dio mentorskog programa Media for All, kao i dijeljenje istraživanja i veza uspostavljenih kroz program kako bi se podržao razvoj trajnih mreža.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije