fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoRadulović: Broj životno ugroženih veći za oko 15 odsto

Radulović: Broj životno ugroženih veći za oko 15 odsto

Pogorica, (MINA) – Broj životno ugroženih kovid pacijenata u Kliničkom Centru Crne Gore (KCCG) veći je za oko 15 odsto u odnosu na period od prije tri sedmice, kazala je direktorice te zdravstvene ustanove Ljiljana Radulović.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da se u Crnoj Gori na bolničkom liječenju zbog korona virusa nalazi 257 pacijenata.

Radulović je saopštila da se u KCCG liječe 73 pacijenta, u Opštoj bolnici u Nikšiću liječi 37 pacijenata, u Baru i Pljevljima po 33, Kotoru 30, Bijelom Polju 23, Beranama 14 i u Brezoviku 14.

“Uprkos generalnom padu broja zaraženih, broj životno ugroženih u KCCG je u porastu za oko 15 odsto u odnosu na period od prije tri sedmice”, rekla je Radulović.

Prema njenim riječima, 10. januara u KCCG životno ugroženo je bilo 36 pacijenata.

„Nevakcinisani su činili oko 90 odsto. Dvije trećine njih su bili starosne dobi preko 60 godina, a sporadično smo imali i pacijente mlađe od 30 godina“, rekla je Radulović.

Ona je dodala da je dvije trećine imalo prethodna oboljenja.

„Među trenutno životno ugroženima, nažalost, iako ih je više nego ranije, potvrđuje se da je opet devedeset odsto građana koje najteže pogađa korona virus nevakcinisano“, kazala je Radulović.

Ona je istakla da, za razliku od ranijeg perioda, među životno ugroženim pacijentima, sada nema nijedan mlađi od 30 godina.

„Sada je dominacija starije populacije još izraženija, odnosno 80 odsto pacijenata je starije od 60 godina. Takođe, 92 odsto njih su pacijenti sa prethodnim oboljenjima poput dijabetesa, hipertenzije i maligniteta“, rekla je Radulović.

Radulović je kazala da ne rade više analize o zastupljenosti omikron ili delta soja, jer je utvrđena dominacija omikrona.

Ona je, odgovarajući na pitanje koliko su vakcine efikasne kod starije populacije koji imaju dijabetes ili hipertenziju, navela da su podaci KCCG da od svih životno ugroženih, samo je jedan vakcinisan sa trećom dozom, a da je 90 odsto ili nevakcinisano ili je prošlo šest mjeseci od druge doze.

Govoreći o listama čekanja kod specijalista a posebno kod kardiologa, Radulović je rekla da to broj koji u ovom trenutku kardiolozi mogu da ostvare.

„I dalje imamo problem sa 50 odsto nedolazaka pacijenata, pozivaćemo ovih dana da vidimo ko će stvarno doći“, kazala je ona.

Prema riječima Radulović, treba imati na umu da je kovid oboljenje i oboljenje vaskularnog sistema.

„Imamo gomilu pacijenata koji su imali pogoršanje kardiovaskularnog sistema. Ukoliko je pacijent urgentan on nije na listi čekanja, on se odmah operiše“, navela je ona.

Upitan da prokomentariše rad inspekcija, Galić je kazao da vjeruje da rade najbolje što mogu.

„Svakako bez građana ne može da izvršimo adekvatan nadzor niti možemo da pandemiju svedemo na kolosjek koji želimo“, rekao je on.

Galić je rekao da podaci o broju novooboljelih i smrtnih ishoda, govore da se mjere ne sprovode u najboljoj mjeri. On smatra da bi vakcinacija trebalo da bude na većem nivou.

Komentarišući navode da je pandemija u završnoj fazi, Galić je rekao da to zavisi od države do države, odnosno do stepena vakcinacije.

„Treba biti oprezan po pitanju kraja pandemije. To će zavisti od obuhvata vakcinacijom pojedinih država, neke države imaju visok nivo vakcinisanih građana, pa sada liberalizuju mjere“, rekao je Galić.

On je dodao da će te države kraj pandemija dočekati ranije, za razliku od država regiona, gdje će, kako je rekao, zbog slabije vkcinacije kraj pandemije kasnije doći.

Prema riječima Galića, omikron soj jeste manje letalan od delta soja, ali takođe ubija.

„Nema opuštanja, pogotovo za starije i osobe od hroničnih bolesti. Dužnost mlađih da svojim ponašanjem pomognemo da se te najugroženije grupe stanovništva zaštite“, poručio je on.

Prema riječima Galića, preminuli od srijede, ili su bili nevakcinisen ili nijesu primili treću dozu.

On je rekao da od 21. decembra otkad se smatra da je omikron dominantan, prijavljeno je 177 smrtnih ishoda, a broj smrtnih slučajeva od delta soja, od 17. avgusta prošle godine, do pojave omikrona, iznosi 654.

Galićje naveo da će se po završetku pandemije, sprovoditi studije u vezi sa vakcinacijom.

„Da bi se pandemija sagledala iz svih uglova potrebno četiri do šest godina da se urade sve analize. Smatramo da će se vakcinacija pokazati kao djelotvorna u ovoj pandemiji“, kazao je Galić.

On je rekao da se vakcine sa isteklim rokom trajanja ne mogu naći vakcine sa isteklim rokom trajanje i da se te vakcine uništavaju na poseban način u skladu sa propisima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...