fbpx
NaslovnicaCrna GoraPromjenom kulture rada do digitalne transformacije

Promjenom kulture rada do digitalne transformacije

Podgorica, (MINA) – Promjena kulture rada ključna je za adekvatno sporovođenje digitalne transformacije, a digitalna tehnologija treba da bude u centru borbe protiv COVID-a 19, poručeno je sa Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana.

Državna sekretarka Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Marina Banović navela je da procesi i servisi treba da se temelje na dobrim praksama i praktičnim pristupima.

Kako prenosi PR Centar, ona je istakla da ljudi treba da budu u centru pristupa.

Banović je rekla da su se panelisti složili da digitlna transpormacija uključuje zajednički napor svih strana.

“Istaknuto je koliko je važna ravnoteža između tvrdih i mekih vještina, kao i važnost formalnog i neformalnog obrazovanja kako bi se digitalna transformacija sprovela kroz više različitih sektora“, rekla je Banović.

Ona je kazala da je na drugom panelu bilo riječi o potrebi za liderstvom u oblasti obrazovanja koje uključuje nastavnike, studente i sve one na upravnim pozicijama.

Kako je dodala, ocijenjeno je da su inicijative, koje su pokrenute u vrijeme pandemije, odlični primjeri dobrog liderstva.

„Danas su digitalne vještine esencijalne. One se oslanjaju na snažan sistem i zbog toga je akcenat bio na infrastrukturi, budući da je ona od ključne važnosti kako bi svima bio omogućen pristup internetu“, rekla je Banović.

Banović je dodala da je potrebno alocirati adekvatna sredstva, budući da budžet treba da bude fokusiran na pravičnost i inkluziju.

Digitalna transformacija u obrazovnom sektoru, kako je istakla, treba da pruži podršku i onima koji nisu odrasli sa tehnologijom.

Ona je kazala da je treći panel bio posvećen zdravlju.

“Čuli smo da digitalna tehnologija treba da bude centralna u borbi protiv koronavirusa. Pandemija je ubrazala napredak digitalnih rješenja u oblasti zdravlja kao što je telemedicina, digitalne platforme i aplikacije”, dodala je Banović.

Kako je kazala, panelisti su naglasili važnost pravičnosti i jednakosti u pristupu kako bi ti servisi bili pristupačni svima.

Zbog promjena u zdravstvu, prema njenim riječima, pandemija je povećala rast investicija i inovacija.

„Međutim, trendovi digitalnog zdravlja uključuju i izazove koji se tiču sajber bebjednosti, zaštite podataka, meke vještine, interoperabilnost, zaštitu podataka“, dodala je Banović.

Banović je istakla je da je na poslednjem panelu fokus bio na pružanju javnih usluga koje u središtu imaju čovjeka.

Ona je rekla da su identifikovali neke izazove, među kojima je potreba usmjeravanja investiicja, kako bi marginalizovane grupe imale pristup tim servisima.

“Potrebno je osnažiti saradnju između vlada kako bismo pružili kvalitetne servise. Ovo uključuje pojednostavljivanje birokratije i uvođenje novih tehnologija kao što je vještačka inteligencija, mašinsko učenje i oslanjanje na već postojeću infrastrukturu“, rekla je Banović.

Digitalni samit će biti održan i naredna dva dana, a više informacija o temama i govornicima dostupno je na sajtu https://event.digitalsummitwb2021.com/event/digital-summit-western-balkans .

Digitalni samit Zapadnog Balkana 2021. održava se kao dio Berlinskog procesa i kao inicijativa Regionalnog savjeta za saradnju, a važnost samita je potvrđena i kroz novi četvorogodišnji akcioni plan 2021-2024, za zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market – CRM).

Domaćin i organizator ovogodišnjeg izdanja je Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija ispred Vlade Crne Gore, dok je generalni sponzor kompanija M:TEL.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...