fbpx
NaslovnicaCrna GoraProgram rada Vlade da bude otvoren za sugestije javnosti

Program rada Vlade da bude otvoren za sugestije javnosti

Podgorica, (MINA) – Program rada Vlade, koji je najvažniji akt za određivanje prioriteta rada najvišeg organa izvršne vlasti, treba da bude otvoren za sugestije javnosti, poručili su iz Instituta alternativa (IA).

Predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk kazao je da su tu preporuku sada aktuelizovali u pismu predsjedniku i potpredsjedniku Vlade, Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću.

„Smatramo da građani i građanke imaju pravo da daju obrazložene ideje, predloge i sugestije za program rada Vlade u tekućoj godini“, naveo je Muk.

Kako je rekao, u IA vjeruju da se kroz javni poziv i primjeren rok za davanje sugestija, uz dodatni napor nadležnih ministarstava i razgovor sa predlagačima, može značajno unaprijediti kvalitet programa rada Vlade.

„Očekujemo da ministarstva ubuduće, za razliku od ranije prakse, u skladu sa utvrđenim zakonskim obavezama, blagovremeno objavljuju programe svog rada i spisak akata koji će biti na javnoj raspravi tokom godine“, naveo je Muk.

Prema njegovim riječima, prvi preduslov za konsultovanje javnosti je planiranje i obavještavanje o prioritetima i obavezama, kako bi stručna i laička javnost mogla da se pravovremeno pripremi i da kvalitetno doprinese kreiranju politika.

„Vlada i ministarstva treba da otvore dijalog prije donošenja važnih odluka, kako bi odluke dobile veći legitimitet i povjerenje javnosti“, kazao je Muk.

Potrebno je, kako je rekao, unaprijediti srednjoročno i dugoročno planiranje i koordinaciju javnih politika jer je to preduslov za uspješno rješavanje kompleksnih problema.

Muk je naveo da je za učešće građana u razvoju javnih politika takođe veoma važno da javna uprava proaktivno objavljuje analize, mišljenja na kojima temelji planove i odluke, kako bi svi koji žele raspolagali sa potrebnim informacijama za ravnopravno učešće u javnoj raspravi.

„Važno je da uprava uloži napor da jednostavnim jezikom, što manje birokratskim, objasni složene koncepte kako bi što veći broj građana bio uključen, a odluke što bolje odgovarale konkretnim potrebama onih na koje se odnose“, zaključio je Muk.

Najčitanije