fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPritisci na zaposlene i neplaćen rad problemi digitalnih medija

Pritisci na zaposlene i neplaćen rad problemi digitalnih medija

Podgoria, (MINA) – Neregulisana registracija portala, pritisci na zaposlene, neplaćeni rad, loš položaj frilensera i nedostatak podataka o finansijskom poslovanju, problemi su koji su obilježili ovu godinu u digitalnim medijima, navodi se u istraživanju Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

Sindikat je, kako je saopšteno iz te nevladine organizacije, danas predstavio rezultate istraživanja „Novi mediji – stari problemi 2021“.

Istraživačica, Bojana Laković Konatar, ocijenila je da ovogodišnje istraživanje o digitalnim medijima nije pokazalo pomake u odnosu na prethodne četiri godine, od kada se sprovodi.

“Zaposleni u medijima i dalje rade u jednako lošim uslovima, prisutan je rad na crno, zarade su ispod prosjeka, pritisci su očigledni, a prekovremeni i neplaćeni rad su gotovo konstanta”, rekla je Laković Konatar.

Ona je kazala da digitalni mediji u Crnoj Gori okupljaju najveći broj frilensera, koji su prinuđeni da rade za više medija da bi omogućili dostojanstvenu zaradu.

“Frilens novinarska zajednica u Crnoj Gori trenutno je jaka, s velikim brojem uglavnom mladih ljudi koji na ovaj način stiču iskustvo u medijima. Ipak, zakonska regulativa nije blagonaklona prema njima i pominju se samo u jednom zakonu”, navela je Laković Konatar.

Laković Konatar je istakla da istraživanje SMCG sadrži niz preporuka, čiji je cilj unapređenje položaja zaposlenih u digitalnim medijima.

Ona je kazala da država mora donijeti podzakonske akte kojima bi se bliže regulisao postupak registracije portala.

“Potrebno je zakonski zaštiti frilensere kojih će biti sve više. Država, vlasnici medija i zaposleni u portalima moraju prepoznati i na vrijeme reagovati na izazove koje donosi digitalizacija radnih mjesta i digitalna ekonomija”, dodala je Laković Konatar.

Iz SMCG je saopšteno da je predsjednica organizacije Marijana Camović Veličković uručila diplome za 14 polaznika prve Škole sindikalizma i digitalnih medija.

Navodi se da su diplome dobili Anđela Ašanin, Andrea Čvorović, Branko Stešević, Kristina Martinović, Maja Đurović, Maja Nikolić, Milica Popović, Mirjana Đundić, Petra Marković, Srđan Buha, Tanja Ceklić, Teodora Đurnić, Vukoman Šćekić i Milica Popović.

Kako je saopšteno, za najbolje radove tokom onlajn predavanja u Školi sindikalizma, nagrađene su Ašanin, Čvorović i Ceklić.

Camović Veličković je kazala da SMCG planira da Škola sindikalizma i digitalnih medija postane tradicionalna.

“Škola se pokazala kao odličan poduhvat koji s jedne strane omogućava studentima da se upoznaju sa onim što ih čeka na tržištu rada, a s druge strane pruža priliku Sindikatu da se upozna sa izazovima s kojima se mladi srijeću prilikom zaposlenja”, kazala je Camović Veličković.

Koordinatorka škole, Dragana Žarić, ocijenila je da su učesnici povećali nivo informisanosti o sindikalnim temama i digitalnim medijima.

„Radovi koji su nastali tokom trajanja Škole pokazuju da je ova edukativna ideja opravdana. Nivo informisanosti polaznika o sindikalnim temama je veći i nadamo se da će znanje iskoristiti na budućim poslovima“, kazala je Žarić.

Iz SMCG su poručili da će pratiti promjene i na medijskim scenama u regionu i svijetu, kako bi se spremno suočili sa izazovom digitalizacije radnih mjesta i pružili adekvatnu pomoć.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije