fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrekid pritiska na FCJK ili masovni protest u Podgorici

Prekid pritiska na FCJK ili masovni protest u Podgorici

Podgorica, (MINA) – Zaposleni na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost (FCJK) pozvali su ministarku prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesnu Bratić da se, kako su naveli, okane pritiska na tu obrazovnu ustanovu i da izvrši obaveze prema fakultetu.

Profesori FCJK organizovali su danas protest ispred zgrade bivšeg Ministarstva kulture na Cetinju zbog obustave finansiranja i ukidanja zaštitarske službe.

Sa protesta, kojem su se pridružili i građani, poručeno je da će, ukoliko Bratić to ne učini, doći do još masovnijeg okupljanja u Podgorici.

Dekan FCJK, Adnan Čirgić, rekao je da je taj fakultet samo jedna mala u mnoštvu crnogorskih institucija, koja je na većem udaru nego sve ostale naučne ustanove.

Kako je naveo, to je tako zato što se FCJK „ne povija kao trska pred velikosrpskim vjetrovima koji duvaju iz Vlade u Podgorici“.

„To je tako zato što nijesmo ćutke htjeli posmatrati kako nam pred očima nestaju vrijednosti na kojima nam je zavidio cijeli region. To je tako zato što ne ćutimo dok vlast građansko društveno ustrojstvo pokušava zamijeniti svetosavksim šovinizmom“, kazao je Čirgić.

On je, kako prenosi portal Pobjeda, rekao da je FCJK ustanova koja proučava one fenomene bez čijega bi opstanka i opstanak Crne Gore izgubio smisao.

„Zato između nas i Vesne Bratić i njenog ministarstva ne može postojati kompromis i saradnja. Glavna krivica naše ustanove je što funkcioniše u zemlji čija vlast ne priznaje ni svoj jezik, književnost i kulturu“, istakao je Čirgić.

Prema njegovim riječima, FCJK i dalje postoji zahvaljujući podršci građana, ali i zato što mu je sjedište na Cetinju.

„A što o Cetinju misli marionetska vlast jasno su pokazali petog septembra kad su gumenim mecima, bagerima i suzavcima razgonili goloruke građane koji su branili obraz svoje države“, kazao je Čirgić.

On je rekao da je Ministarstvo u srijedu uplatilo FCJK-u septembarsku ratu, kad su, kako je naveo, vidjeli da zaposleni neće odustati od protesta.

„Do kraja nedjelje ćemo uputiti zahtjeve i za preostale mjesece. Ne uplate li iznose za dvije nedjelje i ne vrate li sekjuriti službu, vidimo se na još masovnijem protestu u Podgorici“, poručio je Čirgić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije