fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredlažu izmjene u budžetu radi nabavke lijeka trikafta

Predlažu izmjene u budžetu radi nabavke lijeka trikafta

Podgorica, (MINA) – Klub poslanika “Crno na bijelo” najavio je da će u skupštinsku proceduru predati amandman na Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, radi obezbjeđivanja novca za nabavku lijeka trikafta i pomoć pacijentima oboljelim od cistične fibroze.

“Svjesni činjenice da je lijek trikafta počeo da se primjenjuje prije nekoliko godina, a do sada je odobren u većini zemalja regiona i da predstavlja nadu i šansu za normalan život naših sugrađana, smatramo da je neophodno uraditi sve da oni koji ispunjavaju uslove taj lijek i dobiju”, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, u Crnoj Gori, prema evidenciji, od cistične fibroze trenutno boluje 38 osoba, među kojima je 31 dijete.

Iz Kluba poslanika Crno na bijelo su ukazali da uslove da prime trikaftu, koja se daje djeci od šeste godine života, potencijalno ispunjava njih 26.

Prema njihovim riječima, troškovi koji se odnose na liječenje uveliko premašuju mogućnosti porodica i država je dužna da pronađe sredstva i iskoristi sve mogućnosti, ne samo kada je u pitanju navedeni lijek, nego i cjelokupno liječenje ovih pacijenata i svih oboljelih od rijetkih bolesti u Crnoj Gori.

“A naša je obaveza kao poslanika i javnih funkcionera da damo puni doprinos i podršku u skladu sa mogućnostima”, kaže se u saopštenju.

Novac, kako su istakli iz Kluba poslanika Crno na bijelo, ne smije biti prepreka zdravlju i normalnom životu.

“Posebno uzimajući u obzir da su oni kojima je lijek neophodan najmlađi članovi društva i dugujemo im posebnu pažnju i zalaganje za bolje zdravlje i normalan život”, dodaje se u saopštenju.

Iz Kluba poslanika Crno na bijelo su rekli da će se Predlog zakona o budžetu za narednu godinu naći na sjednici parlamenta u ponedjeljak i da očekuju da će dobiti podršku poslanika i nadležnih ministarstava kako bi se ubrzale procedure koje se odnose na nedostajuća sredstva za nabavku ovog lijeka.

“Bez obzira na teme koje u posljednje vrijeme zaokupljaju crnogorsku javnost, a neke od njih će se naći na istoj sjednici kao i Predlog zakona o budžetu sa navedenim amandmanom, nadamo se da će se ovoj temi posvetiti puna pažnja koju zaslužuje”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...