fbpx
NaslovnicaCovid19Posebni uslovi za ulazak u ugostiteljske objekte

Posebni uslovi za ulazak u ugostiteljske objekte

Podgorica, (MINA) – Ulazak u unutrašnjost restorana, kafića, noćnih klubova i diskoteka, nezavisno da li rade na otvorenom ili zatvorenom, od danas je moguć samo uz dokaz o potpunoj vakciniciji ili da je primljena prva doza vakcine protiv COVID 19.

To je predviđeno novim mjerama Instituta za javno zdravlje (IJZ), koje su predstavljene danas.

Direktor IJZ-a Igor Galić kazao je na konferenciji za novinare da u unutrašnjost restorana, kafića, noćnih klubova i diskoteka, može ući i osoba koja posjeduje negativan PCR test na COVID 19 koji nije stariji od 72 sata.

On je objasnio da je moguće ući i uz dokaz da je osoba preboljela COVID 19 infekciju, odnosno da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR testa.

Galić je kazao da je ulazak moguć i uz dokaz o negativnom brzom antigenskom testu koji nije stariji od 48 sati.

Prema njegovim riječima, jedan od ovih uslova moraju da ispunjavaju svi zaposleni u ugostiteljstvu.

Galić je kazao da su vlasnici ugostiteljskih objekata obavezni da odrede osobu koja će kontrolisati posjedovanje dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

“Od lica koja imaju do 18 godina ne zahtijeva se da ispunjavaju bilo koji od ovih uslova osim prilikom ulaska u diskoteke ili noćne klubove. U tom slučaju, moraju pokazati jedan od četiri propisana uslova (vakcinacija, PCR ili brzi antigenski test)”, objasnio je Galić.

On je rekao da se pod istim uslovima omogućava prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.

“Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se iskontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne COVID potvrde odlažu se do 20. avgusta. To su događaju poput Bokeške noći, karnevala i sl”, rekao je Galić.

On je podsjetio da sumnjaju da je delta soj koronavirusa prisutan u Crnoj Gori, sa obzirom na dvostruki porast novih slučajeva.

Galić je kazao da su u utorak iz IJZ, u saradnji sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), poslali testne uzorke.

„U toku sljedeće sedmice, po protokolima ECDC-a, poslaćemo uzorke koji smo sve vrijeme skupljali na osnovu epidemioloških kliničkih procjena“, naveo je Galić.

Na pitanje da li očekuje da će zbog turističke sezone do kraja avgusta biti mnogo veći broj novozaraženih koronavirusom, on je rekao da tačan odgovor niko ne može dati, nijedan zdravstveni sistem, jer je pandemija nekoliko puta iznenadila.

„Činimo sve, putem procjene trenutne situacije, postavljanja strategija, pripremanja za predstojeći period, da spremno dočekamo i da nas pandemija ne iznenadi“, poručio je Galić i dodao da će putem vakcinalnih kampanja pokušati da podignu svijest građana o neophodnosti i značaju vakcinisanja.

Na pitanje da li razmatraju mogućnost da uslove, koje sada moraju da ispunjavaju zaposleni u ugostiteljskim objektima, uvedu i za zaposlene u megamarketima, Galić je odgovorio da vakcinacija nije obavezna, da će razmatrati različite mjere, ali da ih neće izmišljati, kao i da će koristiti iskustva drugih država.

Upitan da prokomentariše zašto premijer Zdravko Krivokapić još nije vakcinisan, on je naveo da Krivokapić nije jedini visoki zvaničnik u regionu koji nije vakcinisan.

„Svesrdno preporučujem, i na svom i na primjeru svoje porodice. Apelujem na sve da se vakcinišu“, poručio je Galić.

Na pitanje novinara kako komentariše to što su granice otvorene, a u određenim ugostiteljskim objektima su rigorozne mjere, Galić je odgovorio da granice nijesu kompletno otvorene.

On je podsjetio da je za ulazak u Crnu Goru potreban PCR test iz većine zemalja svijeta, osim nekih država Evropske unije i okruženja.

„Zatvaranje granica bez neke dobre procjene ad hoc je karaktersitika totalitarnih režima. Sve demokratske zemlje, pa i naša, procjenjuju situaciju, sve turističke zemlje na osnovu svoje epidemiološke situacije razmatraju mjere“, naveo je Galić.

Upitan da li će biti otkazan Lejk fest u Nikšiću, koji je zakazan za narednu sedmicu, Galić je kazao da će taj festival moći da bude održan ukoliko organizatori uspiju da sprovedu provjeru nekog od četiri uslova koji mjere predviđaju.

On je rekao da je više od 70 odsto ljekara vakcinisano, i da je najmanje vakcinisano srednjeg medicinskog kadra.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministartvu zdravlja Aleksandar Sekulić rekao je da svi građani koji su do sada dobili potvrdu o vakcinaciji, nezavisno od toga da li su vakcinisani jednom ili obje doze, te potvrde mogu i dalje da koriste i da su one validne za ulazak u restorane, kafiće, diskoteke, noćne klubove, sportske objekte.

Kako je naveo, građani koji se ubuduće budu vakcinisali ili radili PCR ili brzi antigenski test dobiće nacionalnu kovid potvrdu, koja se izdaje na vakcinalnom punktu ili kod izabranog ljekara.

Sekulić je kazao da se na njoj nalaze svi podaci – dokaz o jednoj ili obje doze vakcine, negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, pozitivan PCR koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana, negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

On je naglasio da očekuju da će uskoro, moguće tokom dana, a najdalje do ponedeljka, preuzimanje Nacionalne digitalne potvrde biti omogućeno preko portala ezdravlje.

„Na taj način ćemo skratiti put građanima koji ispunjavaju jedan od četiri propisana uslova – neće morati da idu ni na vakcinalni punkt ni kod izabranog ljekara, već će potvrdu preuzimati onlajn“, dodao je Sekulić.

On je kazao da QR kod važi uz lični identifikacioni dokument.

Sekulić je naveo da se na potvrdi nalaze samo ime, prezime i datum rođenja, što nijesu podaci koji podliježu zaštiti prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Kako je naveo Sekulić, QR kod ne odaje medicinsko stanje.

Direktor Doma zdravlja Pogorica Danilo Jokić kazao je da će u slučaju potrebe zdravstveni sistem organizovati tako da će COVID pacijente usmjeravati u tri zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa – sjever, centar i jug.

„Ističemo da će Klinički centar Crne Gore morati da radi u punom kapacitetu, uz naravno, određeni broj i COVID postelja“, kazao je Jokić.

On je podsjetio da zdravstveni sistem raspolaže sa 326 COVID postelja, koje momentalno mogu biti proširene na 830.

Jokić je kazao da su preduzete sve mjere za što komforniji proces imunizacije za građane Crne Gore.

On je podsjetio da, osim na vakcinalnim punktovima, građani u Crnoj Gori mogu da se vakcinišu i dalje kod kuće ili na poslu u slučaju da je iz jedne familije prijavljeno dvoje, a iz firme više od četvoro ljudi.

„Juče smo, na zahtjev građana, otvorili punktove u Tuzima i Golubovcima. Pozivam sve građane u svim sredinama da ako imaju slične potrebe da reaguju i da se obrate podgoričkom Domu zdravlja“, kazao je Jokić.

On je podsjetio da će od ponedjeljka do kraja septembra u Crnu Goru stići više od 100 hiljada Fajzer vakcina.

„One će stizati u manjim kontigentima na sedmičnom nivou i biće dijeljene svim crnogorskim gradovima jer smo prethodno obezbijedili uslove da svaki dom zdravlja ima mogućnost da čuva ove vakcine na propisanoj temperaturi“, naveo je Jokić.

Odgovarajući na pitanje novinara, Jokić je kazao da već postaju zabrinjavajuća pitanja o gužvama u domovima zdravlja, navodeći da je jutros obišao Dom zdravlja u Bloku V i da nije zatekao puno ljudi.

Upitan da li smatra da je dobar menadžer, on je odgovorio da će o njegovim menadžerskim sposobnostima i kvalitetima govoriti neko ko ga je birao, a glavni sud donijeće građani Glavnog grada.

Na pitanje novinara kada će prestati žalbe građana i kada će oni moći normalno da dođu do izabranog doktora, Jokić je odgovorio da je bilo problema u funkcionisanju u momentima kada je infekcija bila u mnogo jačoj mjeri u Glavnom gradu i Crnoj Gori.

„Masovna imunizacija počela je 4. maja i veliki dio ekipa uključen je u taj proces. Danas slobodno i otvoreno kažem da Dom zdravlja besprekorno funkcioniše da nema zakazivanja, da ljudi ne stoje u redovima i da esencijalni dio zdravstvenoh usluga završe istog momenta kada su zakazani ili dođu u Dom zdravlja“, rekao je Jokić.

Načelnica Direkcije za normativnu djelatnost u Ministarstvu zdravlja, Slavojka Šuković, kazala je da, shodno nedavno usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, mjere koje su, osim na zdravlje građana, od uticaja i na ekonomsko i finansijsko stanje u zemlji, donosi Vlada Crne Gore.

Kako je navela, Vlada donosi mjere koje se odnose na zabranu, odnosno ograničenje ulaska u Crnu Goru, zabranu i ograničenje rada privrednih subjekata, kao i obavljanje drugih djelatnosti koje pogoduju prenošenju i širenju zarazne bolesti COVID-19.

„S druge strane, Ministarstvo zdravlja može, na predlog IJZ, da naredi mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i mi donosimo naredbe kojima se te mjere naređuju. To su na primjer nošenje maske, držanje odstojanja, određivanje broja prisutnih na otvorenom i zatvorenom prostoru“, kazala je Šuković.

Kako je navela, o svim suštinskim odlukama mora da se izjasni kompletna Vlada.

Odgovarajući na pitanje da li posljednje mjere
mogu da dovedu do tužbi za diskriminaciju od onih koji nijesu vakcinisani, ona je rekla da su Ustavom zagarantovana lična prava, ali da najviši pravni akt takođe propisuje mogućnost ograničavanja tih ličnih prava, kada je u pitanju zaštita javnog zdravlja.

Kako je dodala Šuković, naredbe Ministarstva zdravlja koje se donose od prošle god, a odnose se na ograničavanje kretanja i okupljanja, obavljanja djelatnosti, bile su na provjeri kod Ustavnog suda, koji je potvrdio ustavnost i zakonitost svih naredbi.

„Ni u kom slučaju to ne bi trebalo da se tretira kao bilo koji vid diskriminacije, jer obaveza svakog građanina je da štiti svoje i zdravlje drugih ljudi, a u pitanju je lako prenosiva i teška zarazna bolest“, kazala je Šuković.
(kraj) tam/mip

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije