fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPorfirije: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Porfirije: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Podgorica, (MINA) – Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Crna Gora postigle su saglasnost oko Temeljnog ugovora, saopštio je patrijar SPC Porfirije, navodeći da je ostalo još da taj dokument potvrdi Sinod.

Porfirije je na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem, naveo je da je važno da odnos između Crkve i države bide regulisan ugovorom, kao što je to slučaj sa svim vjerskim zajednicama.

On je naveo da je ugovor počeo da se radi od 2012, dodajući da je bilo zastoja i problema i da se u posljednjih godinu ušlo u završnu fazu, prenose Vijesti.

“Sad je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Moraju da se ispoštuju procedure. Tekst mora da prođe kroz Sinod, da bude prihvaćen, i onda ćemo pristupiti dogovoru u vezi datima potpisivanja”, rekao je Porfirije.

On je kazao da bi to moglo da bude kruna na normalizaciju odnosa države Crne Gore i Crkve.

“Naša Crkva nije očekivala, niti to tražila, niti smatra da treba ima bilo šta više od bilo kog građanina Crne Gore”, rekao je Porfirije.

On je kazao da se podrazumijeva da Crkva ne može pristati i na to da ima bilo šta manje od bilo koga drugog.

“Ovaj ugovor nam obezbjeđuje takav status. Zahvalan sam svima koji su učestvovali u izradi ugovora, i iz prethodne Vlade i svih prethosnih Vlada od 2012. Svako je ostavio svoj pečat”, saopštio je Porfirije.

On je zahvalio Abazoviću i njegovim saradnicima iz Vlade, koji su, kako je kazao, učinili napor da se dođe do saglasnosti.

“Osjećam da sam ja, koji je najmanje doprinio, dobio tu radost i mogućnost da u ime naše Crkve budem jedan od potpisnika Temeljnog ugovora u Crnoj Gori”, naveo je Porfirije.

Abazović je rekao da je sastanak bio vrlo konstruktivan.

“Svi treba da idemo s porukama mira, i to je put ka progresu cijele regije”, rekao je Abazović.

On je kazao da su završene procedure na nivou radnih grupa u vezi Temeljnog ugovora.

“Ići će se na Komisiju za politički sistem, a onda na Vladu. Ako sve prođe kako treba, očekujem da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad akta, na način da će se ukazati poštovanje prema SPC, ali i državi Crnoj Gori koja je sekularna. Potpisivanje će se obaviti u Crnoj Gori, nema presije”, naveo je Abazović.

On je poručio da želi da se ovo pitanje završi na najbolji način.

“Daćemo doprinos tome. Svako treba da radi svoj posao. U prethodnom periodu, zbog raznih razloga, bilo je primjera da se država miješa u ono što su pitanja crkvenih zajednica”, rekao je Abazović.

On je kazao da današnji sastanak predstavlja nastavak posjete Srbiji, koji je, kako je kazao, jako plodonosan.

“Regija je probala sve osim pomirenja i saradnje, vrijeme je da probamo i to”, poručio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije