fbpx
NaslovnicaCrna GoraPopis počinje 1. novembra

Popis počinje 1. novembra

Podgorica, (MINA) – Vlada planira da 1. novembra počne sa realizacijom popisa, nezvanično saznaju “Vijesti”, a nacrtom Zakona o popisu planirano je da on bude održan do kraja godine.

Tačan period sprovođenja popisa odrediće Vlada.

Propis o popisu, koji se odnosi na to da li popis treba da bude samo registarski ili i da evidentira vjeru i naciju još nije bio na javnoj raspravi.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, koje je predlagač zakona, “Vijestima” nijesu odgovorili da li će Nacrt biti razmatran na današnjoj sjednici Vlade, kao ni da li će taj dokument biti na javnoj raspravi.

Savjet statističkog sistema trebalo je u utorak da se izjasni o Nacrtu, ali je, prema nezvaničnim saznanjima tog lista, većina članova tog tijela bila protiv, jer im je dokument dostavljen tek na početku sjednice.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica podnio je u utorak ostavku u Savjetu statističkog sistema.

Iz CDT-a je tom prilikom saopšteno da je po hitnom postupku, počela elektronska sjednica Savjeta na kojoj se članovi u roku od 24 sata moraju izjasniti da li prihvataju nacrt Zakona o Popisu.

Oni su ocijenili da je potpuno neprihvatljivo i ponižavajuće da se bez obrazloženja hitnosti, uz kršenje Poslovnika o radu Savjeta statističkog sistema, o tako važnom zakonu odlučuje na predloženi način.

Članovi Savjeta zahtijevali su da se o sadržaju podataka, čije je prikupljanje predviđeno Nacrtom, održi javna rasprava u trajanju od najmanje 20 do 40 dana.

Uprkos tome što su iz EU u više navrata naglašavali da podaci o naciji, religiji i jeziku nijesu ključni za popis, Vlada je Nacrtom predvidjela i njihovo prikupljanje.

EU je preporučila registarski popis stanovništva, koji predstavlja metod prikupljanja podataka na bazi dostupnih registara koji se vodi u organima državne uprave.

U dokumentu se, između ostalog, navodi da će se podaci prikupljati neposredno, metodom intervjua, u prostorijama gdje lice živi, odnosno, kao i dosad, metodom “od vrata do vrata”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ivanović v.d. izvršnog direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) imenovao je Vladimira Ivanovića za...