fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodržali inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira CPC

Podržali inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira CPC

Podgorica, (MINA) – Skupština Prijestonice Cetinje podržala je Građansku inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC).

Kako je saopšteno iz Prijestonice, u zaključcima se navodi da Skupština podržava Inicijativu radi omogućavanja ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vjernicima.

“I ravnopravnog i slobodnog vršenja vjerskih obreda i vjerskih poslova svim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Skupština u zaključcima ukazuje da očuvanje ljudskog dostojanstva mora biti osnovno opredjeljenje države.

Kako su kazali, ljudska prava i slobode kao sadržaj ljudskog dostojanstva treba da budu neprikosnoveni i, kako se navodi, obaveza svih državnih organa i grana vlasti, jeste da ih poštuju i štite.

“Aktuelna izvršna i zakonodavna vlast u kontinuitetu, suprotno međunarodnim dokumentima i Ustavu, sprovode aktivnosti kojima se onemogućava ostvarenje prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti vjernicima i sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve“, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da Skupština, u cilju zaštite ljudskih prava i sloboda, poziva predstavnike međunarodnih organizacija i institucije i organizacije civilnog društva da doprinesu ostvarivanju i zaštiti ugroženih prava i sloboda građana Crne Gore.

“Kao i utvrđivanju odgovornosti za postupanje državnih institucija suprotno međunarodnim dokumentima i standardima”, dodaje se u saopštenju.

Kako su kazali iz Prijestonice, Skupština snažno osuđuje i potestuje zbog djelovanja Vlade i poziva je da se uzdrži od daljeg protivpravnog postupanja.

“I da povuče donijete akte i sprovedene radnje kojima se bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti raspolaganje Prijestonici imovinom koja se nalazi u njenom nespornom vlasništvu“, navedeno je u zaključcima.

U zaključcima Skupština poziva nadležne državne institucije da u skladu sa zakonom sprovedu radnje i aktivnosti u cilju zaštite kulturne baštine u svojini Prijestonice od kontinuirane devastacije koju vrši, kako su kazali, Mitropolija crnogorsko primorska – crkve Srbije.

„Skupština Prijestonice zabranjuje bilo kakvo adaptiranje, rekonstrukciju ili građenje u zoni zaštićenog kulturnog dobra Cetinjski manastir, bez prethodno dobijene saglasnosti Prijestonice“, kaže se u saopštenju.

U zaključcima stoji da se gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan ovlašćuje, da u saradnji sa nadležnim organima lokalne uz angažovanje advokatskog tima, preduzme odgovarajuće pravne radnje kako bi se onemogućilo da se Cetinjski manastir zaštiti od uzurpacije i devastacije.

“I obezbijedi stvaranje preduslova da se odluči o pravu korišćenja i upravljanja Cetinjskim manastirom”, dodaje se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Kašćelan se obavezuje da Skupštinu Prijestonice redovno obavještava o preduzetim mjerama i radnjama, u skladu sa navedenim zaključcima.

Skupština je, kako se navodi u saopštenju, usvojila i Program razvoja prijestonice Cetinje za 2022. godinu, vrijedan sedam miliona eura, kao i Program razvoja kulture Prijestonice Cetinje 2022-2026. godina.

“Donešene su izmjene i dopune Odluke o setu mjera za podršku privrednicima i građanima Prijestonice, kao i odluka o bratimljenju Prijestonice i rumunskog grada Alba Julia”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije