fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPodgoričani najbolji na državnom takmičenju iz elektrotehnike

Podgoričani najbolji na državnom takmičenju iz elektrotehnike

Podgorica, (MINA) – Tim podgoričke Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ osvojio je prvo mjesto na državnom takmičenju srednjoškolaca iz oblasti elektrotehnike „Energija u žici“ i novčanu nagradu od 750 EUR.

Takmičenje su organizovali Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Udruženje nastavnika elektrotehnike Crne Gore (UPECG), uz podršku Centra za stručno obrazovanje.

Iz CEDIS-a su saopštili da su znanje i vještine odmjeravali tročlani timovi iz četiri obrazovno-vaspitne ustanove koje u svom profilu imaju zanimanja iz oblasti elektrotehnike – Srednja stručna škola (SSŠ) iz Berana, Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, SSŠ iz Nikšića i SSŠ Pljevlja.

Kako su naveli, drugo mjesto i novčana nagrada od 600 EUR pripala je ekipi SSŠ iz Nikšića, dok je treće mjesto i 450 EUR osvojio tim iz SSŠ iz Berana.

Iz CEDIS-a su kazali da je nagrada za najboljeg pojedinca, u iznosu od 250 EUR, pripala Milošu Raškoviću iz SSŠ iz Nikšića, dok je nagradu za najbolju školu i lap top dobila Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice.

“Obezbijeđene su i nagrade, u iznosu od 250 EUR, za mentore pobjedničkih ekipa”, navodi se u saopštenju.

Takmičarska znanja i vještine ocjenjivao je tročlani stručni žiri na čelu sa profesorom sa Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, Vladanom Durkovićem.

“Osim Durkovića, zadatak da odluče o najboljima pripao je i rukovodiocu Operativne direkcije u CEDIS–u, Vladimiru Ivanoviću i Sandri Brkanović iz Centra za stručno obrazovanje”, kaže se u saopštenju.

Izvršni direktor CEDIS–a Vladimir Čađenović kazao je da društveno odgovorno poslovanje smatraju jednim od najznačajnijih segmenata u svom radu i da je jedan od projekata na koje su posebno ponosni takmičenje “Energija u žici”.

On je rekao da je siguran da mladima puno znači šansa da pokažu i odmjere stečeno znanje kroz praktičan rad.

“Prilike da se kroz realne susrete i radnu praksu što bolje obuče i izgrade, ulivaju im samopouzdanje i često su ključni korak ka odabiru njihove buduće profesije”, naveo je Čađenović.

Kako je dodao, takmičenje treba mladima da pruži nove mogućnosti, iskustva i poznanstva, da im bude podrška u njihovim stremljenjima ka nesagledivim mogućnostima koje nudi elektrotehnika.

“Smatramo da se kroz punu saradnju kompanija i obrazovnih institucija značajno podiže nivo kompetencija mladih, a ovo takmičenje, koje već prerasta u tradicionalno, odličan je primjer produktivnog funkcionisanja privrede i obrazovnog sektora”, kazao je Čađenović na otvaranju takmičenja.

Durković je istakao važnost događaja ovog tipa, naročito za đake i pohvalio organizatore na istrajnosti da se takmičenje organizuje uživo uz poštovanje mjera koje nameće korona kriza.

Iz CEDIS-a su rekli da je teorijski dio takmičenja obuhvatao provjeru znanja iz elektrostatike, vremenski stalnih električnih struja, električnih kola naizmjenične struje i ostalih relevantnih oblasti.

“Dio takmičenja rezervisan za praktičnu primjenu znanja odnosio se na oblast električnih instalacija i osvjetljenja, odnosno na izbor odgovarajućih elemenata radi izvođenja kvalietetnih električnih instalacija”, navodi se u saopštenju.

Andrija Đinović iz prvoplasiranog tima rekao je da su se za takmičenje spremali mjesec.

“Zadaci su zahtjevni, ali počeli smo na vrijeme i pobijedili. Nijesmo očekivali pobjedu, jer je konkurencija zaista jaka, zato smo i zadovoljni”, istakao je Đinović.

Učenik SSŠ iz Nikšića Đorđe Šljukić rekao je da je lijepo učestvovati na takvim takmičenjima i da su zadovoljni drugim mjestom.

“Potrudićemo se da sljedeće godine budemo još bolji”, kazao je Šljukić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije