fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPicula: Crnogorska Vlada nije održala tempo pristupanja EU

Picula: Crnogorska Vlada nije održala tempo pristupanja EU

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore nije uspjela da održi tempo u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), što se vidi u najnovijem izvještaju Evropske komisije (EK), ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula.

Kako prenose “Vijesti” Picula je, na sjednici Odbora za vanjske poslove EP na kojoj su razmatrana nedavna dešavanja u Crnoj Gori, naveo da treba izbjegavati sve što se može tumačiti kao razlog za produbljivanje tenzija.

“Postoji svepristuna polarizacija, što se odražava na aktuelni parlament, kao i na blokadu u vladajućoj većini a to utiče na stabilizaciju zemlje”, istakao je Picula.

Direktor Službe za vanjske poslove EU Marko Makovec je naveo da postoje naznake miješanja trećih strana u događaje u Crnoj Gori.

“Imamo snažne naznake miješanja Rusije kroz neke strukture bliske političarima i neke političke partije. Sve više se upliće i susjedna Srbija, kroz kupovinu medija”, dodao je Makovec.

On je istakao da Crna Gora, kao suverena država, ne smije dopustiti da se crkva miješa u ovlašćenja države.

Poslanik Majkl Galer rekao je da su dešavanja na Cetinju, tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, doprinijela polarizovanoj atmosferi u državi.

On je kazao da je taj događaj jedan od glavnih razloga današnje sjednice.

Galer je rekao da je Crna Gora mnogo godina lider u integracionom procesu, ali da od prošle godine stoji u mjestu.

“Moramo da vidimo čistu akciju na putu ka EU od strane crnogorskih političara, ne samo deklarativno zalaganje”, naveo je Galer.

Poslanik Tomas Vajs je pohvalio što preko 70 odsto stanovništva u Crnoj Gori želi da uđe u EU, navodeći da postoje poteškoće da država ostane na tom putu.

“Postojao je dogovor sve tri koalicije, a sada je taj dogovor postao upitan za dvije koalicije na vlasti. Takva situacija ugrožava stabilnost ne samo Vlade nego i bilo kakav progres na putu ka Uniji”, smatra Vajs.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Koledžom Evrope

Podgorica, (MINA) - Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović potpisala je danas...