fbpx
NaslovnicaCovid19Njemačka donirala Crnoj Gori terapiju za početni stadijum COVID-19

Njemačka donirala Crnoj Gori terapiju za početni stadijum COVID-19

Podgorica, (MINA) – Njemačka je donirala Crnoj Gori terapiju za početni stadijum COVID-19 infekcije, vrijednu preko tri miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako su kazali iz tog resora, donacija monoklonalnih antitijela, najsavremenije terapije u liječenju koronavirusa, danas je dopremljena u Crnu Goru.

Iz Ministarstva su pojasnili da se radi o lijeku koji se koristi u početnoj fazi borbe protiv COVID-19 infekcije.

„Donaciju lijeka, vrijednu 3.172.454 EUR obezbijedila je Vlada Njemačke, a dogovor o vrijednoj pomoći postignut je tokom nedavnog boravka ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović Berlinu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, u Kliničkom centru Crne Gore, donaciju Borovinić Bojović uručio ambasador Njemačke, Robert Veber.

Borovinić Bojović je kazala da su monoklonska antitijela terapija koja se daje u početnoj fazi infekcije i smatra se nekom vrstom “ratnika” imunog sistema.

“Dosadašanja istraživanja su pokazala učinkovitost ovog lijeka i ono što je važno da kažem je da ovu terapiju daju ljekari po jasno utvrđenim terapijskim protokolima i uglavnom kod osoba čiji je imunitet već narušen nekim dodatnim oboljenjem”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da Crna Gora ima dovoljan broj vakcina, kao i terapiju koju koriste najrazvijenije države svijete, i još jednom pozvala građane na vakcinaciju.

”Jasno je i da imamo zamor od epidemije, ali ne smijemo posustati i dozvoliti mutaciji virusa da bude brža. Zato vas i sa ovog mjesta molim i apelujem na vakcinaciju, jer sada već znamo da vakcine djeluju, a na taj način ćete sačuvati sebe, svoje najbliže i zajednicu u kojoj živite”, poručila je Borovinić Bojović.

Veber je rekao kako je današnji čin još jedan znak zajedničke, uske saradnje dvije države, solidarnosti Njemačke i uspješne posjete koju je Borovinić Bojović imala nedavno u Berlinu.

”Primopredaja ljekova je još jedan element veoma uspješne saradnje između zdravstvenih službi u Crnoj Gori i sa druge strane sa Robert Koh Institutom i Univerzitetske bolnice Šrite u Njemačkoj”, rekao je Veber.

Kako je naveo, četvrti talas pandemije pokazuje da se ne smije popustiti u naporima kada je u pitanju vakcinacija stanovništva, ali i kada su u pitanju napori ka uspješnom liječenju pacijenata.

“Tu i dalje važi poruka da niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni”, poručio je Veber.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije