fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoNije dobar momenat za uvođenje vjeronauke

Nije dobar momenat za uvođenje vjeronauke

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori nije dobar momenat za uvođenje vjeronauke u javne škole, ocijenili su iz nevladinog udruženja (NVU) Prosvjetna zajednica i dodali da je potrebnije da se građanskom obrazovanju vrati status obaveznog predmeta.

Iz Upravnog odbora (UP) Prosvjetne zajednice su, u reagovanju povodom najave Srpske pravoslavne crkve da će inicirati uvođenje vjeronauke ili nekog oblika obrazovanja o vjerskoj tradiciji, naveli da obrazovanje treba da bude prioritet crnogorskog društva i da bi se poboljšanje moralo tražiti u drugom pravcu od najavljenog.

U Prosvjetnoj zajednici smatraju da država treba da pokaže spremnost da zadovolji potrebe vjerskih zajednica za očuvanjem i gajenjem vjerske tradicije kroz vjersko obrazovanje, ali da ono treba da se izvodi u okviru vjerskih škola.

„U jednoj sekularnoj, multivjerskoj, multietničkoj državi, u ovom vremenu turbulencija, socijalne krize i krize moralnih vrijednosti, smatramo da nikako nije dobar momenat za uvođenje vjeronauke u javne škole“, kazali su iz Prosvjetne zajednice.

Oni su rekli da su više puta ponavljali da žele škole koje će mladima pružati više od teorijskih i akademskih znanja.

Iz Prosvjetne zajednice su dodali da žele obrazovanje po ugledu na skandinavske zemlje, škole koje pružaju brojna znanje i vještine, podstiču na umjetnost i sport, teže razvoju srećne, samosvjesne i samostalne mlade osobe, a sve u uslovnim, prostranim i opremljenim učionicama.

„Kada nam to pružite, dodajte i vjeronauku kao izborni predmet. Dotad možemo pitati na uštrb čega će se izvoditi nastava vjeronauke“, navodi se u reagovanju.

Iz Prosvjetne zajednice su poručili da elementarno funkcionalno znanje mora da bude prioritet.

„U ovom momentu potrebnije je, i imamo sve uslove, da se građanskom obrazovanju vrati status obaveznog predmeta, jer već postoje kvalitetan program i udžbenici po kojima smo radili u našim školama, a na zadovoljstvo i učenika i nastavnika“, kaže se u reagovanju.

U Prosvjetnoj zajednici smatraju da treba težiti uvođenju filozofije za djecu, čiji cilj ne bi bio usvajanje filozofske tematike, već uvježbavanje vještina za kritičko i kreativno mišljenje o samom sebi i svijetu oko sebe.

„Religija je oblast kulture, vjerske zajednice su stvarnost, one imaju svoje potrebe i društvo im treba izaći u susret. No, i obrazovanje je oblast kulture i čini nam se da ove oblasti ne treba miješati“, navodi se u reagovanju.

Iz Prosvjetne zajednice podsjećaju da se u srednjim školama u Crnoj Gori izučava Istorija religije, koju predaju prvenstveno profesori filozofije čija je uloga u obrazovanju mladih danas „tragično“ umanjena.

Navodi se da su predstavnici Prosvjetne zajednice, interesujući se za vjersko obrazovanje u Crnoj Gori, imali susrete sa predstavnicima Medrese „Mehmed Fatih“ iz Tuzi i Bogoslovske škole na Cetinju.

„Na tim sastancima smo i pokazali da vjerske škole koje žele raditi u okviru obrazovnog sistema Crne Gore mogu u nama naći i podršku i partnera“, rekli su iz Prosvjetne zajednice.

Oni su kazali da u potpunosti podržavaju obrazovanje mladih koji život žele da uobliče vjerskom tradicijom.

„Da im se omogući da imaju i znanja koja proizilaze iz nastavnih programa državnog obrazovnog sistema, a time i validne diplome, sertifikate i svjedočanstva“, dodaje se u reagovanju.

Ističe se da je obrazovanje tih mladih opšti interes.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije