fbpx
NaslovnicaCrna GoraNa rad sudija 127 pritužbi, bez discpilinske odgovornosti

Na rad sudija 127 pritužbi, bez discpilinske odgovornosti

Podgorica, (MINA) – Sudskom savjetu je prošle godine podnijeto 127 pritužbi na rad sudova i sudija, a u tom periodu nije utvrđena disciplinska odgovornost nijednog sudije.

U izvještaju o radu Sudskog savjeta navodi se da je u prošloj godini vođeno 37 postupaka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije.

“U 35 postupaka predlozi su odbijeni kao neosnovani, imajući u vidu da su inicirani zbog nedostavljanja podataka o imovini i prihodima u skladu sa propisima kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa”, navodi se u dokumentu.

Kako se dodaje, u preostala dva slučaja postupak je u toku.

U izvještaju se navodi da je Sudskom savjetu prošle godine podnijeto 127 pritužbi na rad sudova i sudija, dok su iz 2021. godine prenijete 32 pritužbe.

“Na sjednicima Komisije za pritužbe i Savjeta ukupno je riješeno 30 pritužbi iz 2021. godine i 64 iz prošle, dok je neriješeno ostalo 63 pritužbi”, piše u izvještaju.

Najčešći motiv obraćanja stranaka je nezadovoljstvo sudskom odlukom, o čemu, kako se pojašnjava, Savjet ne može odlučivati i nema ovlašćenja da se miješa u postupke koji su u toku.

Kako se navodi u izvještaju, dio pritužbi odnosio se na dugo trajanje postupka i na prekoračenje instrukcionih rokova od postupajućih sudija u njihovim predmetima.

“Usljed čega, po podnosiocima pritužbi, preduzimanje određenih procesnih radnji neopravdano dugo traje i odražava se, u krajnjem, na samu efikasnost postupka, a u kom pravcu se isti upućuju na važeći zakonski propis koji reguliše pitanja prava na suđenje u razumnom roku”, piše u dokumentu.

Iz Sudskog savjeta su kazali da je Komisija za pritužbe imala savjestan i odgovoran pristup razmatranja pritužbi na način kako je zakonom propisano.

“Vodeći računa o proceduri i rokovima postupanja prilikom obrađivanja pritužbi prije nego što one dođu na razmatranje pred Savjet, kako bi se blagovremeno reagovalo na ukazana ponašanja”, dodaje se u izvještaju.

Navodi se da je Komisiji za Etički kodeks sudija tokom prošle godine podnijeto 14 inicijativa za utvrđivanje kodeksa i dva zahtjeva za davanje mišljenja.

“Komisija je u četiri predmeta utvrdila da sudija, protiv kojeg je pokrenut postupak, nije počinio povredu Etičkog kodeksa, u jednom je utvrđen prekid postupka, u jednom je inicijativa odbačena kao neuredna”, piše u izvještaju.

Kako se dodaje, dva zahtjeva za davanje mišljenja su proslijeđena Sudskom savjetu na nadležnost i dalje postupanje, a u jednom predmetu je podnisilac povukao inicijativu.

Iz Sudskog savjeta su kazali da je u preostalih sedam predmeta postupak u toku, jer je predsjedniku Komisije u septembru istekao mandat i on nije izabran na Konferenciji sudija zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije