fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoMedoks: Manjinska vlada ili novi izbori moguća rješenja

Medoks: Manjinska vlada ili novi izbori moguća rješenja

Podgorica, (MINA) – Manjinska vlada ili novi izbori moguća su rješenja nakon političkih turbulencija, ocijenila je ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Karen Medoks, dodajući da ne smatra da je jedan model bolji od drugog.

Ona je kazala da, nakon svih političkih dešavanja koja su dovela do pada Vlade, rješenjenje treba da dođe od naroda ili predstavnika koje je narod izabrao.

Medoks je navela da su crnogorski glasači birali svoje predstavnike na izborima 2020. godine, a ti poslanici u Skupštini mogu da odluče kako najbolje mogu da unaprijede interese svojih pristalica.

“Ako ti poslanici odluče da formiraju novu manjinsku vladu, to bi moglo da funkcioniše ako stranke uspiju da nađu dovoljno zajedničkog jezika ili volje za kompromis”, kazala je Medoks.

Ona je kazala da su novi izbori još jedan mogući put naprijed, ako poslanici misle da je to najbolji put.

“Ne mislim da je jedan način bolji od drugog. Samo treba da pratite demokratski proces, a ako prva opcija ne uspije, pokušajte sa drugom”, istakla je Medoks.

Ona je, upitana da li bi nova manjinska Vlada biti dovoljno jaka da sprovede reforme, odgovorila da bi manjinska Vlada “mogla to da bude”.

“Treba da se pobrine da zastupa interese svih etničkih i nacionalnih grupa u društvu”, rekla je Medoks.

Medoks je kazala da, ukoliko se vlada sastoji od više stranaka, te stranke će morati da se dogovore o skupu zajedničkih ciljeva i vrijednosti, koje mogu da budu osnova osnova za njihove javne politike.

“Moraju biti spremne na kompromis i da rade zajedno, kao i da dobro države stave iznad partijske politike”, rekla je Medoks.

Ona je, na pitanje da li smjena predsjednika Skupštine Alekse Bečića znači da postoji nova većina, kazala da su i britanska ambasada i Ujedinjeno kraljevstvo imali dobru saradnju i sa Bečićem u njegovoj ulozi predsjednika Skupštine.

“Ali Ujedinjeno Kraljevstvo je ovdje politički objektivno. Napustio je svoju poziciju na demokratski, legalan način”, kazala je Medoks.

Ona je navela da će se nastaviti sa podržavanjem saradnje parlamenata dvije države, ukoliko Bečićev nasljednik bude imenovan na ustavan način.

“U vezi sa tim da li postoji nova većina, zapravo dovoljno snage da se nastavi sa reformama u Crnoj Gori, to je pitanje na koje nećemo još malo znati odgovor”, rekla je Medoks.

Medoks je kazala da je moguće da će te snage biti, ali i da to zavisi od toga da li partije koje žele da sarađuju imaju dovoljno zajedničkog interesa.

“Da se o tome dogovore na početku, o tome šta su zajednički interesi i vrijednosti, kao i o tome da li će nastaviti da se međusobno podržavaju u vezi sa pitanjima koji donose dobrobit ovoj zemlji, umjesto na pitanjima koja su samo dobra za njihove partije”, dodala je Medoks.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije