fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoMaraš: Razmišljanje o kažnjavanju medija krajnje opasna poruka

Maraš: Razmišljanje o kažnjavanju medija krajnje opasna poruka

Podgorica, (MINA) – Razmišljanje o uvođenju državnih mehanizama za kažnjavanje medija krajnje je opasna poruka, ocijenio je direktor Medijske asocijacije jugoistočne Evrope (MAJE) Vuk Maraš, navodeći da je sloboda medija jedan od stubova demokratije.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je ranije danas da kaznena politika prema određenim medijima treba da se pojača, i da pojedini crnogorski mediji nijesu daleko od nekih iz regiona kojima je oduzeta licenca.

Maraš je kazao da se era kažnjavanja medija i cenzurisanja medijskog sadržaja davno završila.

„Abazović, koji pledira da bude premijer, mora da zna kakvo je trenutno stanje“, rekao je Maraš agenciji MINA.

On je podsjetio da je Crna Gora članica Savjeta Evrope i da je obavezuju njegove konvencije, presude Evropskog suda za ljudska prava, ali i brojni drugi međunarodni akti, koji apsolutno garantuju nezavisnost medija.

“Umjesto da Abazović razmišlja kako će da kažnjava medije, bolje je razmišljati o tome kako da se unaprijedi profesionalizam medija, ojačaju samoregulatorni mehanizmi i kako da se kod javnosti stvara kritička slika o radu medija čiji sadržaj konzumiraju”, rekao je Maraš.

On je ocijenio da bi na taj način građani suštinski predstavljali ultimativnu selekciju povjerenja i pozicije određenog medija na tržištu, čime bi se “esnafski sve samo regulisalo”.

„Uvoditi, ili razmišljati o tome da se uvode državni mehanizmi za sankcionisanje ke krajnje opasna poruka i takva praksa praksa se ne može desiti“, istakao je Maraš.

Naravno, kako je naveo, potpuno je druga situacija kad je riječ o govoru mržnje, budući da Crna Gora ima mehanizme da spriječi pojavu takvog sadržaja.

On je pojasnio da u tom slučaju tužilac pokreće postupak za zabranu, ne jednog medija, već konkretnog medijskog sadržaja.

Kako je naveo, riječ je o rijetkim slučajevima, kada se radi o pojavama koje potpadaju pod krivično djelo.

„Sloboda medija je jedan od stubova demokratije i bilo kakvo kažnjavanje ne dolazi u obzir“, poručio je Maraš.

Postoje, kako je naveo, moderne prakse, primarno samoregulacije, koje treba jačati i omogućiti da mediji sami bolje urede svoju zajednicu.

„I da se na taj način izdiferenciraju kredibilni mediji u odnosu na one koji služe za propagandu”, dodao je Maraš.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije