fbpx
NaslovnicaCovid19Lokdaun opcija, pomoglo bi i zatvaranje granica

Lokdaun opcija, pomoglo bi i zatvaranje granica

Podgorica, (MINA) – Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić kazao je da je totalno zaključavanje opcija koju zagovaraju taj resor i Institut za javno zdravlje, ali da se ta odluka ne može donijeti bez procjene drugih relevantnih institucija, u prvom redu ministarstava ekonomije i finansija.

On je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore rekao da bi sa epidemiološke procjene rizika bilo najbolje zatvoriti granice prema okolnim zemljama.

“Imamo nekoliko mogućnosti da držimo promet preko granice. To su tzv. vakcinalni pasoši, odnosno potvrde da je neko vakcinisan, zatim potvrde da je neko preležao koronu virus, te PCR test kao garancija da neko nije u posljednja 72 sata bio zaražen”, rekao je Bajić.

Govoreći o posjeti ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović s Srbiji, Bajić je rekao da očekuje produbljivanje saradnje.

On je kazao da posljednjih dana imamo stablizaciju epidemiološke situacije, navodeći da su mjere u zemlji rigorozne, prenosi portal RTCG.

Zatvaranje je, kako navodi Bajić, najbolji način da se smanji epidemiološki rizik u situaciji kad imamo nedovoljno poštovanje mjera.

On je rekao da su zemlje koje su uvele potpuno zaključavanje uspjele da smanje stopu novooboljelih, ali da je takav trend trajao nekoliko mjeseci.

Prema Bajićevim riječim, odluku o takvom režimu nije lako donijeti.

Komentarišući medijske navode o štetnomo uticaju AstraZeneka vakciine, Bajić je podsjetio da su Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Evropska agencija za ljekove izašle sa jasnim stavom da podržavaju dalju vakcinaciju tim cjepivom.

Najčitanije