fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoLjekari KCCG usavršavaće se na klinici u Minhenu

Ljekari KCCG usavršavaće se na klinici u Minhenu

Podgorica, (MINA) – Ljekari Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) usavršavaće se za transplantaciju bubrega na Univerzitetskoj klinici u Minhenu , saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Navodi se da je Vlada usvojila Informaciju o potrebi potpisivanja Sporazuma između Univerzitetske klinike u Minhenu, Ministarstva zdravlja i KCCG-a vezano za obuku ljekara iz oblasti transplantacione medicine.

“Kojom se omogućava obuka naših ljekara za obavljanje transplantacije bubrega sa Univerzitetskom klinikom u Minhenu”, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja je, kako su naveli iz tog resora, intenzivno unapređivalo oblasti uzimanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja – transplantacije, kao posebnog vida zdravstvene zaštite.

Navodi se da je Univerzitetska klinika u Minhenu ponudila nacrt Sporazuma o saradnji.

Ministarka zdravlja Jelene Borovinič Bojović smatra da je to značajan sporazum za nastavak saradnje s Eurotransplantom i edukaciju crnogorskog medicinskog kadra kako bi se obezbijedio dalji razvoj kadaveričnog programa transplantacije organa u Crnoj Gori, dalji razvoj programa donacije i transplantacije organa i održivost programa na duže staze,

“Što je od velikog nacionalnog značaja, uzimajući u obzir pacijente s terminalnim popuštanjem organa kojima je transplantacija jedini vid liječenja koji im od određenog momenta može produžiti život”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona smatra da transplantacioni program i njegov razvoj, na kojem su mnoge države u kojima on postoji kao dobro razvijen i uspješan radile decenijama, treba da bude u fokusu i podržan sa svakog društvenog nivoa.

“Kako bi zaživio i kako bi dao rezutate za sve sve veći broj pacijenata kojima je potreban ovakav vid liječenja, koji im obezbjeđuje bolji kvalitet i produženje života“, dodala je Borovinić Bojović.

Iz Ministarstva su kazali da je transplantacioni program jedan od najkompleksnijih u medicini, ne samo zbog medicinske, već i zbog pravne, legislativne, etičke i druge kompleksnosti koja prati ovaj program.

Oni su podsjetili da Crna Gora ima potpisan ugovor o saradnji s Eurotransplantom, kao jednom od vodećih evropskih organizacija za transplantaciju organa od 2018. god.

Navodi se da su do sada 2013. i 2018. god. u Crnoj Gori realizovana dva kadaverična donora organa, kada je Crna Gora sarađivala s Eurotransplantom u pogledu razmjene, alokacije i tranapslantacije organa.

„Nadam se da će ovo biti samo prvi TTA sporazum koji Vlada odobrava i da će se uslijediti rad na TTA sporazumima s ET za ostale organe s obzirom na to da se radi o pitanju od velikog nacionalnog interesa i o zdravstvenoj politici koja u fokusu ima pacijente kojima je transplantacija organa jedina alternativa“, kazala je Borovinić Bojović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...