fbpx
NaslovnicaCrna GoraLiječenje djece oboljele od kancera da postane nacionalni prioritet

Liječenje djece oboljele od kancera da postane nacionalni prioritet

Podgorica, (MINA) – Crnogorsko društvo mora biti ujedinjeno kako bi liječenje djece oboljele od kancera postalo nacionalni prioritet, poručila je pedijatar hematolog Instituta za bolesti djece (IBD) Darja Ljubić.

Ona je, povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, kazala da je u svakoj državi u svijetu, bez obzira na stepen ekonomskog razvoja, neophodno da budu dostupni za primjenu svi protokoli liječenja koji su aktuelni za bolesti sa kojima se suočavaju djeca.

„Neophodno je da svaka zemlja i ustanove koje se bave liječenjem malignih bolesti imaju dostupno dijagnostičke procedure i teraprijske modalitete koji su za to predviđeni, i da stalno moramo raditi na poboljšanju njege u toku liječenja pacijenata“, kazala je Ljubić.

Jedino tako se, kako je navela, može doći do zajedničkog cilja – izlječenja, a komplikacije svesti na minimum.

Ljubić je ukazala i na izazove sa kojim se djeca suočavaju nakon liječenja.

„Oni često, u manjem ili većem obimu, u zavisnosti od tipa bolesti i terapije, mogu imati razne hronične, fizičke i psihilokše smetnje“, rekla je Ljubić.

Prema njenim riječima, neophodno je da zdravstveni sistem omogući da preventivni pregledi budu maksimalno dostupni, kao i psihološka podrška, naročito adolescentima.

Specijalista socijalne medicine i koordinatorka za zdravlje djece i mladih u Institutu za javno zdravlje, Verica Osmanović, rekla je da 400 hiljada djece, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), oboli od nekog vida maligniteta.

Kako je kazala, stopa preživljanja u visoko ravzijenim zemljama viša je nego u nisko razvijenim.

Osmanović je navela da je SZO definisao cilj da do 2030. godine stopa preživljavanja bude do 60 odsto.

Ona je rekla da je, prema procjeni SZO-a za istraživanje raka za 2020. godinu, broj djece do 19 godina koja su oboljela od raka u Crnoj Gori iznosi 23.

„Naječešće dijagnoze malignih bolesti su leukemija, maligni tumori mozga i limfomi“, kazala je Osmanović.

Predstavnica Udruženja roditelja djece iz Crne Gore oboljele od dječjeg kancera „Feniks“, Dijana Stojanović, rekla je da i dalje unapređuju uslove na odjeljenjima.

Ona je kazala da NLB banka toj organizaciji donirala 25 hiljada EUR i da su odlučili da novac usmjere IBD-u, odnosno za kupovinu aparata citocentrifuga sa dijelom za automatsko razmazivanje i farbanje pločica sa uzorkom koštane srži, periferne krvi i likvora.

Stojanović je rekla da je u pitanju vrijedan aparat koji će koristiti ljekarima i koji će unaprijediti liječenje djece.

Predstavnica NLB banke Lana Đurasović kazala je da pažljivo osluškuju potrebe društva i da je značajan dio njihovih donacija usmjeren ka poboljšanju uslova za rad i liječenje u zdavstevnim ustanovama u Crnoj Gori.

„Raduje nas što smo bili u prilici da doniramo ovaj aparat koji će doprinijeti kvalitetnijem tretmanu bolesti djece koja se liječe“, rekla ja Đurasović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije