fbpx
NaslovnicaCrna GoraKonferencija Inicijative A5 u formatu ministara odbrane

Konferencija Inicijative A5 u formatu ministara odbrane

Podgorica, (MINA) – Konferencija u okviru ovogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore Američko-jadranskom poveljom (A5), u formatu ministara odbrane država članica i posmatrača, biće odražana danas u Budvi.

Kako je saopšeno iz Ministarstva odbrane, teme konferencije su savremeni bezbjednosni rizici i izazovi u globalnom okruženju, kao i mogući doprinos zemalja članica A5 regionalnoj i globalnoj odbrambenoj saradnji u kontekstu rata u Ukrajini.

Učesnici konferencije ispred država članica su, koordinator rada Ministarstva odbrane Crne Gore Filip Adžić, pomoćnica sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, Selest Volande, ministri odbrane Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, Sifet Podžić i Slavjanka Petrovska.

Na konferenciji će učestvovati i vršilac dužnosti generalog direktora za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Albanije, Blerim Čaka i ravnateljica Uprave za odbrambenu politiku u hrvatskom Ministarstvu odbrane, Dunja Bujan Šujster.

Predstavnici zemalja posmatrača su ministar odbrane Kosova Armend Mehaj, v.d. pomoćnika ministra odbrane Srbije, Predrag Bandić i zamjenik generalnog direktora za politiku odbrane Ministarstva odbrane Slovenije Aljoša Selan.

Iz Ministarstva su najavili da će predstavnici zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5) nakon sastanka potpisati zajedničku izjavu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...