fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoKluge: Akcenat staviti na imunizaciju

Kluge: Akcenat staviti na imunizaciju

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja treba da stavi akcenat na imunizaciju, ali i treću – buster dozu protiv koronavirusa, kazao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, Hans Kluge.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), direktor te zdravstvene institucije, Igor Galić, na marginama konferencije SZO za region Evrope “Kontrola hroničnih nezaraznih bolesti kroz digitalna rješenja- evropski odgovor na hronične nezarazne bolesti”, delegacija IJZ razgovarala je sa Klugeom.

Kluge je, kako se navodi, pohvalio rad Ministarstva zdravlja, u dosadašnjoj borbi sa pandemijom uzrokovana COVID-19 infekcijom.

Iz IJZ su naveli da su ciljevi konferencije bili identifikacija izazova prouzrokovanih pandemijom COVID-19, koji mogu biti prevaziđeni uz pomoć digitalnih rješenja.

Pored toga, ciljevi konferencije bili su i usvajanje dobrih praksi i inovacija u sferi digitalnih rješenja za nadzor, prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti i utvrđivanje metoda uz pomoću kog SZO može podržati članice u primjeni digitalih rješenja.

Galić je, kako se navodi, prisustvovao i tehničkom sastanku sa šefom SZO Kancelarije za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti za region Evrope, Kremlin Vikramejsing.

Navodi se da su tema razgovora bili javno zdravstveni programi za efikasnu kontrolu ključnih riziko faktora za nastanak hroničnih oboljenja uključujući štetnu upotrebu duvana, alkohola, ishranu sa fokusom na prekomjerni unos soli.

Dodaje se da je posebna pažnja posvećena problemu gojaznosti djece.

“Dogovoreni su konkretni modaliteti SZO podrške u funkciji ubrzavanja implementacije nedavno usvojene Mape puta za zdravlje i bagostanje u zemljama zapadnog balkana i Sporazuma o saradnji između SZO i Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije