fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoJasna evropska perspektiva Crne Gore

Jasna evropska perspektiva Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Evropska perspektiva Crne Gore je jasna i Italija će nastaviti snažno da je podržava u okviru procesa integracija, ocijenjeno je na sastanku ministra odbrane Raška Konjevića sa italijanskim kolegom Lorencom Guerinijem, u Rimu.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva odbrane (MOD), Guerini je kazao da je Crna Gora zemlja članica NATO-a i tu pripadnost Alijansi doživljava sa punom posvećenošću, dosljedno učestvujući u aktivnostima za zajedničku bezbjednost.

“Kao odgovoran protagonista i članica NATO-a, Crna Gora će biti jednako tako odgovoran protagonista i članica EU”, kazao je Guerini, dodajući da je aktivnost crnogorskih vojnika međunarodnim misijama visoko cijenjena.

Kako je kazao, bilateralna saradnja dvije države je odlična, ali je na sastanku zajednički konstatovano da će biti i ojačana, jer Crna Gora i Italija dijele zajedničke napore na održanju uslova bezbjednosti.

Konjević je rekao da se Crna Gora ponaša kao odgovorna članica NATO-a, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), koja je svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku u potpunosti uskladila sa evropskom.

On je istakao zadovoljstvo što će Italija mentorisati proces evropskih integracija na Zapadnom Balkanu.

Konjević je naglasio izuzetno dobru saradnju u oblasti politike odbrane, vojne, kao i ekonomske saradnje, kao i mogućnosti za njeno unapređenje.

“Zahvalili smo Italiji na njenoj snažnoj podršci koja je i danas iskazana evropskoj perspektivi Crne Gore, jednako onakvoj kakva je bila za naše članstvo u NATO-u”, kazao je Konjević.

Iz MOD su kazali da su Konjević i Guerini razmijenili mišljenja o aktuelnim temama, kao što je kriza u Ukrajini, funkcionisanje NATO-a u susret Samitu u Madridu i istakli na sva pozitivna iskustva iz dosadašnjeg perioda petogodišnje saradnje u kapacitetu saveznica.

“Ministri su razgovarali i o daljoj podršci modernizaciji Vojske Crne Gore, te nastavku i unapređenju aktivnosti na jačanju administrativnih kapaciteta, prije svega kroz školovanje crnogorskih kadeta na italijanskim vojnim akademijama”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da se Konjević u Italiji sastao sa potpredsjednikom Odbora za odbranu u Donjem domu italijanskog parlamenta Rodžerom De Menekom, kao i sa predsjednicom Odbora za odbranu u Senatu, senatorkom Robertom Pinoti.

“Na sastancima je istaknut značaj jačanja odnosa kroz parlamentarnu saradnju, kao važan mehanizam očuvanja demokratije i evropskih vrijednosti kojima dvije države teže”, rekli su iz Ministarstva.

Kako je saopšteno, ocijenjeno je da je sinergija djelovanja i u okviru EU i NATO-a, u odnosu na krizu u Ukrajini, najveća politička pobjeda.

“Ipak, mora se imati u vidu Zapadni Balkan, koji je veoma ranjiv i podložan uplitanjima trećih strana u unutrašnja pitanja. EU i NATO moraju u političkom, ali i ekonomskom kontekstu biti snažnije prisutni i pomoći državama u regionu da se odupru retrogradnim idejama i nastave putem evropskih integracija”, ocijenio je Konjević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije