fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoIstraživaće javno mnjenje o štampanim medijima i portalima

Istraživaće javno mnjenje o štampanim medijima i portalima

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija sprovodiće redovna istraživanja javnog mnjenja o štampanim medijima i portalima.

Kako su naveli iz Ministarstva, to je definisano informacijom o početku polugodišnjeg istraživanja javnog mnjenja, koju je usvojila Vlada.

“U Crnoj Gori ne postoji zvaničan sistem mjerenja, koji bi pokazao čitanost tih medijskih formata i stepen povjerenja koji građani u njih imaju”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su naveli da, zbog činjenice da zvanična metrika ne postoji, država ni u jednom trenutku nema informaciju o stanju na tom dijelu medijskog tržišta.

Resorna ministarka Tamara Srzentić je kazala da će istraživanja pomoći da se stvori bolja slika o stanju na tržištu štampanih medija i portala, na transparentan i inkluzivan način.

“Istraživanja će se sprovoditi na osnovu upitnika koji će biti definisan u saradnji sa medijskom zajednicom ”, kazala je Srzentić.

Cilj je, kako se navodi, da se dobiju informacije o tome kako građani doživljavaju medije, koliko smatraju da su zastupljene teme od javnog interesa, kao i šta nedostaje.

Iz Ministarstva su kazali da će na osnovu tih inputa dizajnirati konkurse preko Fonda za medijski pluralizam i odgovoriti interesovanju javnosti.

Oni su poručili da zvanična metrika nije postojala ni za elektronske medije koji su u nadležnosti Agencije za elektronske medije (AEM).

“Iz tog razloga, AEM je počeo sa redovnim istraživanjima javnog mnjenja o stavovima građana o televizijama u Crnoj Gori, dok se za naredni period planiraju i istraživanja javnog mnjenja koja se odnose na radio stanice”, rekli su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije