fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoHPV vakcinacija u septembru

HPV vakcinacija u septembru

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori su krajem prošle godine ponovo pokrenute edukativne aktivnosti, kako bi u septembru počeo Program vakcinacije protiv humanog papiloma virusa (HPV), saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ-a su naveli da je u Crnoj Gori, prema procjenama Internacionalne agencije za istraživanje raka, u 2020. godini registrovano 113 novih slučajeva raka grlića materice.

Kako je saopšteno, ovogodišnja kampanja obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice, od 17. do 23.januara, ukazuje na značaj redovnih ginekoloških pregleda, skrining programa ranog otkrivanja raka grlića materice i uspostavljanja HPV vakcinacije u Crnoj Gori.

“Crna Gora još nije počela sa HPV vakcinacijom, ali su krajem prošle godine ponovo pokrenute edukativne aktivnosti, koje će trajati tokom ove godine, sa ciljem da se sa Programom vakcinacije započne u septembru”, kazali su iz IJZ.

Oni su napomenuli da HPV vakcinacija predstavlja mjeru primarne prevencije, koja daje veoma dobre rezultate u prevenciji prekanceroznih i kanceroznih promjena na grliću materice.

“Planirana je vakcinacija djevojčica sa navršenih devet godina života, sa deveto-valentnom vakcinom, koja pruža zaštitu od najvećeg broja tipova HPV-a”, kazali su iz IJZ-a.

Oni su napomenuli da je vakcinacija samo jedna karika u lancu prevencije karcinoma grlića materice, kao i da je za uspješnu borbu potrebno kontinuirano, sistemsko i paralelno sprovođenje edukacije o zaštiti zdravlja reproduktivnih organa, vakcinacije i skrining pregleda.

Oni su kazali da je skrining program ranog otkrivanja raka grlića materice jedna od najefikasnijih preventivnih mjera jer se bolest otkriva u asimptomatskoj fazi, kada se liječenje odvija bez značajnijih komplikacija.

“U Crnoj Gori Skrining program ranog otkrivanja raka grlića materice je uspostavljen 2016. godine ali je njegov rad obustavljen posljednje dvije godine zbog specifične epidemiološke situacije”, rekli su iz IJZ-a.

Oni su ocijenili da će smanjen broj preventivnih pregleda negativno uticati na otkrivanje novih slučajeva kancera i na pravovremenu primjenu odgovarajućih terapija i liječenja.

To, kako su istakli, može dovesti da se naredne godine dijagnostikuju pacijenti sa odmaklim fazama maligne bolesti.

“Zajedničkom inicijativom aktera u sprovođenju Skrining programa, usmjerenom ka donosiocima odluka u zdravstvenom sistemu, trebalo bi da se nađe način da se rehabilituje ovaj program”, kazali su iz IJZ-a.

Iz IJZ-a su, povodom ovogodišnjeg obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice, apelovali su na građane i građanke da i u vrijeme pandemije brinu o svom zdravlju, i idu na redovne preglede.

Oni su mlađim građanima sugerisali da izbjegavaju rano stupanje u seksualne odnose i često mijenjanje seksualnih partnera.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije