fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoGrađani masovno vjeruju u dezinformacije i teorije zavjere

Građani masovno vjeruju u dezinformacije i teorije zavjere

Podgorica, (MINA) – Građani Crne Gore u zabrinjavajuće visokom broju vjeruju u teorije zavjere o Covid 19, propagandne narative i dezinformacije koje o agresiji na Ukrajinu širi Rusija, pokazalo je istraživanje koje je za potrebe Centra za demokratsku tranziciju (CDT) sprovela agencija Damar.

Iz CDT-a su kazali da trećina građana Crne Gore vjeruje da vakcina protiv Covid 19 izaziva bolesti i smrt, a više od trećine smatra da je pandemija koronavirusa izmišljena.

“Građani su u istraživanju dobili niz tvrdnji koje je trebalo da ocijene kao lažne ili istinite, a trećina ispitanika je tvrdnju “vakcina protiv COVID-19 izaziva bolesti i smrt” ocijenilo kao tačnu“, rekao je Marko Vukajlović iz portala Raskrinkavanje.me, koji je platforma CDT.

Kako je naveo, istu tvrdnju je kao lažnu ocijenilo 41,6 odsto građana, dok je četvrtina kazala da ne zna da li je tvrdnja istinita ili lažna.

Vukajlović je kazao da 37,6 odsto ispitanika smatra da je pandemija koronavirusa izmišljena, 35,7 odsto je tu tvrdnju ocijenilo kao lažnu, dok je 26,7 reklo da ne zna.

„Da građani Crne Gore vjeruju u teorije zavjere potvrđuje i podatak iz istraživanja da skoro trećina građana (31,7 odsto) vjeruje da osnivač Mikrosofta Bil Gejts i čelnik Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Švab kontrolišu pandemiju COVID-19“, dodao je Vukajović.

On je rekao da je istraživanje pokazalo i da građani, pored teorija zavjere o pandemiji, u značajnom broju vjeruju i u dezinformacije o agresiji Rusije na Ukrajinu.

„Tako tačno četvrtina građana Crne Gore, njih 25 odsto, vjeruje da Ukrajina fingira žrtve kako bi lažno optužila Rusiju, dok 31,9 odsto smatra da je takva tvrdnja lažna, a 43,1 odsto je odgovorilo da ne zna“, saopštio je Vukajlović.

Prema njegovim riječima, skoro četvrtina građana (22,7 odsto) vjeruje da su Ukrajinci nacisti i da se Rusija u toj zemlji bori protiv nacizma, dok je 43,9 odsto ispitanika ocijenilo da je takva tvrdnja lažna, a trećina ispitanika je kazalo da ne zna.

„Da je Rusija otela djelove Ukrajine smatra 37,9 odsto ispitanih građana, a njih 31,7 smatra da je to lažna tvrdnja“, rekao je Vukajlović.

Kako je naveo, Rusiju kao zaštitnicu Slovena i pravoslavlja vidi trećina građana (33,6 odsto), a istovremeno gotovo identičan broj njih (33,8 odsto) smatra da to nije slučaj.

Vukajlović je kazao da Rusiju kao najjaču vojnu silu vidi 36,1 odsto građana Crne Gore, dok 29,9 odsto ispitanika ne misli tako.

„Rusiju kao dominantnu nad Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) vidi 29,8 odsto građana nasuprot 34,1 koji su ocijenili suprotno“, istakao je Vukajlović.

On je rekao da su u Crnoj Gori posljedice ostavili i anti-EU i antizapadni narativi što potvrđuje podatak da 40,7 odsto građana smatra da EU i Zapad iskrivljuju tradicionalne vrijednosti i nameću devijantno ponašanje.

Kako je naveo Vukajlović, da je takva tvrdnja lažna smatra trećina građana (34,3 odsto), dok je četvrtina (25 odsto) odgovorila da ne zna“, .

„Čak 39 odsto ispitanika ocijenilo je tvrdnju da “Zapad promoviše pedofiliju” kao tačnu, nasuprot 26,1 odsto koji su rekli da je to lažna tvrdnja“, dodao je Vukajlović.

On je kazao da je poražavajuća činjenica da više od polovine građana (50,9 odsto) smatra da je homoseksualnost bolest i mentalni poremećaj, dok svega 22 odsto kaže da nije.

„Da homoseksualnost ugrožava tradicionalnu prodicu ocijenilo je 53,3 odsto ispitanih građana, njih 22,4 odsto je kazalo da to nije slučaj“, saopštio je Vukajlović.

Kako je naveo, čak trećina građana, odnosno 34,2 odsto, smatra da gej lobi vlada svijetom nasuprot 29,7 odsto koji su tu tvrdnju ocijenili lažnom.

Iz CDT-a su kazali da je istraživanje javnog mnjenja sprovedeno od 6. do 16. februara, na uzorku od hiljadu građana, uz podršku Ambasade SAD u Podgorici.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije