fbpx
NaslovnicaCrna GoraFunkcioneri da ne čekaju krajnji rok za dostavljanje izvještaja

Funkcioneri da ne čekaju krajnji rok za dostavljanje izvještaja

Podgorica, (MINA) – Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pozvala je javne funkcionere da ne čekaju krajnji termin za dostavljanje redovnih godišnjih izvještaja o prihodima i imovini.

Kako se navodi u saopštenju ASK-a, obaveza javnih funkcionera da prijavljuju svoje prihode i imovinu, značajan je alat u borbi protiv korupcije, kojim se doprinosi jačanju povjerenja građana u javnu upravu.

Prema evidenciji ASK, u Crnoj Gori ima gotovo 7,5 hiljada javnih funkcionera i državnih službenika koji prijavljuju imovinu na osnovu odredaba Zakona o sprečavanju korupcije i posebnih zakona.

Dodaje se da u posebne zakone spadaju zakoni o unutrašnjim poslovima, o poreskoj administraciji, o carinskoj službi, o javnim izvršiteljima i o notarima.

“Njihova obaveza je da najkasnije do 31. marta dostave Agenciji redovni godišnji izvještaj o prihodima i imovini za prošlu godinu”, kaže se u saopštenju.

Iz ASK-a su kazali da je do 20. marta primljeno oko 1,7 hiljada imovinskih kartona.

“Prepoznajući praksu iz ranijih godina, kada je većina izvještaja stizala u završnim danima marta, što je u priličnoj mjeri komplikovalo rad njenih nadležnih odjeljenja i ugrožavalo poštovanje zakonom uređenih rokova, Agencija poziva zakonske obveznike da ne čekaju krajnji termin za ispunjenje obaveza”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz ASK-a, blagovremenim dostavljanjem izvještaja o prihodima i imovini podržava se jačanje integriteta u vršenju javne funkcije i pomaže Agenciji da efikasnije obavlja svoju zakonsku ulogu.

Prema njihovim riječima, time se ubrzava i proces kontrole i objave izvještaja na internet stranici ASK-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije