fbpx
NaslovnicaCrna GoraEpidemija žutice kontaktna

Epidemija žutice kontaktna

Podgorica, (MINA) – Epidemija žutice u Herceg Novom i Kotoru je kontaktna i u nadležnosti je lokalnih epidemioloških službi, koje su preduzele adekvatne mjere, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

On je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, rekao da, prema prvim nalazima IJZ-a, izvor zaraze nije u hrani i vodi.

Galić je naveo da su se prvi slučajevi javili sredinom jula i da bi se u odnosu na dinamiku širenja reklo da je u pitanju kontaktna epidemija.

“Imamo 34 registrovana slučaja, najviše u Nerceg Novom i Kotoru, po dva slučaja iz Budve, Podgorice i Tivta, ali su bili u vezi sa te dvije opštine, bilo da su tamo boravili ili radili. Klasteri su, dakle, vezani za te dvije opštine”, kazao je Galić.

On je pojasnio da nije neobično da nakon dvije godine pandemije, u kojima je aktivnost drugih virusa bila smanjena, sada nakon popuštanja mjera dođe do njihove veće aktivnosti.

Galić je rekao da za sada pojava epidemije žutice nije od posebnog nacionalnog značaja, pa mjere na nivou države nijesu potrebne, prenosi portal RTCG.

Kako je naveo, u gradovima gdje dođe do epidemije bitno je preduzeti preventivne mjere zaštite u kolektivnim objektima, školama, domovima za stare.

Galić je objasnio da obolijevanje od hepatitisa A može imati blagi tok, a rijetko teži.

“Obično se bolest dijagnostikuje nakon hospitalizacije, a simptomi su žuta obojenost kože i sluzokože, febrilnost, slab apetit”, naveo je Galić.

On je dodao da su posljedice po zdravlje vrlo rijetke.

“Što se tiče djece, neophodno je da odsustvuju 21 dan iz kolektiva. Mora se mirovati, ali ukoliko se pridržavamo minimuma mjera, bolest vrlo rijetko može dovesti do komplikacija”, kazao je Galić.

On je rekao da su zadovoljni odzivom za HPV vakcinaciju.

“Do sada je 20 djevojčica zaštićeno”, naveo je Galić.

On je pozvao roditelje djevojčica od devet godina da dođu i vakcinišu djecu, jer je to najsigurniji način da se zaštite od vrlo teških oblika bolesti, koa što je karcinom grlića materice.

Prema riječima Galića, u Crnoj Gori je koronavirus niskog inteziteta, pao je broj oboljelih ispod hiljadu, ali treba biti oprezan jer je virus nekoliko puta iznenadio.

Galić je naveo da je pokrivenost vakcinama dobra i da se nadaju da će pandemija utihnuti.

“Izvjestan broj slučajeva će biti, ali epidemije neće biti”, kazao je Galić.

On je apelovao da se stariji od 65 godina i hronični bolestnici vakcinišu jer su to stanja u kojima svaki virus, pa i COVID 19, i u ovom odliku može da bude ozbiljan.

Galić je kazao da su vakcine za sezonski grip stigle u Montefarm i da se raspoređuju prema domovima zdravlja.

“Nabavljen je dovoljna broj vakcina i opet apelujem da se rizične grupe vakcinišu, jer je za očekivati da drugi virusi budu sada aktivniji”, rekao je Galić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije