fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoDržava da natjera devastatore da saniraju donji tok Morače

Država da natjera devastatore da saniraju donji tok Morače

Podgorica, (MINA) – Država treba da natjera devastatore da, o svom trošku, saniraju područje u donjem toku Morače i da ga što prije vrate u pređašnje stanje, poručeno je iz Regionalnog vodovoda.

Iz Regionalnog vodovoda su naveli da je Odbor direktora tog preduzeća pozdravio mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na zaštiti riječnog korita i obale u donjem toku Morače.

Kako su ocijenili nekontrolisano skidanje šljunčanih slojeva, koji predstavljaju zaštitu izvorišta Bolje sestre, odvija od početka regionalnog vodosnabdijevanja i da ima velike posljedice po to izvorište.

“Zadovoljstvo da je Ministarstvo prepoznalo što Odbor direktora u kontinuitetu iznosi – da je i zvanično potvrđena veza između eksploatacije šljunka i smanjenja izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre”, navodi se u saopštenju Regionalnog vodovoda.

Oni su reklli da zbog toga podržavaju predlog Ministarstva da uvedu red u oblast eksploatacije riječnih nanosa u području druge zaštitne zone tog vodoizvorišta, posebno u dijelu eliminisanja nelegalnih aktivnosti.

“Radi profita pojedinaca i kompanija, bivša vlast zatvarala je oči pred prekomjernom eksploatacijom šljunka u donjem toku Morače, čak i u zaštićenom području, što je uticalo na pad izdašnosti vodoizvorišta”, kazali su iz Regionalnog vodovoda.

Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove kontroliše to područje a dogovorena je zajednička kontrola poreske i tržišne inspekcije, naveli su iz Regionalnog vodovoda dodajući da to dokazuje da se Ministarstvo ozbiljno bavi tom problematikom.

“Na predmetnoj dionici nalazi se više separacija za eksploataciju šljunka, nelegalno podignutih na državnom zemljištu, pri čemu nijedan subjekt nema dozvolu izdatu od strane Uprave za vode za eksploataciju šljunka”, rekli su iz Regionalnog vodovoda.

Oni su poručili da je nelegalnim aktivnostima odavno trebalo stati na kraj.

“Prethodnoj vlasti bilo je potrebno deset godina da shvate da je su ovo izvorište uništili koncesionari bliski njima, i da je izdašnost smanjena za više od 80 odsto”, rekli su iz Regionalnog vodovoda.

Prema njhovim riječima, izdašnost izvorišta Bolje sestre u 2005. godini bila 2.660 litara u sekundi, a u septembru prošle godine svega 334 litara u sekundi.

“Zbog takvog odnosa novo rukovodstvo Regionalnog vodovoda ulaže velike napore da, kroz istraživanja i saradnju sa ekspertima, traži rješenja za sanaciju postojećeg stanja”, rekli su iz Regionalnog vodovoda.

Regionalni vodovod, kako su podsjetili, sprovodi naučna istraživanja, u saradnji sa EBRD i fondovima Evropske unije, vrijednosti oko 500 hiljada EUR, sa ciljem zaštite i unapređenja kapaciteta izvorišta.

“Sve više podataka ukazuje da nekontrolisano vađenje šljunka iz aluviona Morače predstavlja jedan od faktora koji je uslovio opšte opadanje nivoa podzemnih voda na cijelom prostoru”, rekli su iz Regionalnog vodovoda.

Oni su rekli da je nelegalna eksploatacija ugrozila hidrauličku vezu između aluviona rijeke Morače i karsteizdeni, koja je imala dugotrajno procijeđivanje i filtracije u pravcu Boljih sestara.

Zbog remećenja hidrauličkih odnosa i ubrzavanja toka Morače, neophodna je sanacija i zaustavljanje svih aktivnosti koje remete prirodno stanje i režim isticanja.

“Novi menadžment Regionalnog vodovoda unaprijedio je komunikaciju između partnera uključenih u zaštitu izvorišta, pojačan je nadzor ugroženih lokacija, sprovode se preventivne i represivne zakonske mjere, a javnost se redovno informiše o aktivnostima”, rekli su iz tog preduzeća.

Oni su poručili da se nadaju da će se nastaviti sa još intenzivnijom kontrolom i zaštitom od slučajeva nelegalne eksploatacije riječnih nanosa.

“Očekujemo da se, uz pomoć medija, građana i nevladinog sektora, nelegalne aktivnosti blagovremeno spriječe, jer se ovaj problem može riješiti samo zajedničkim i koordinisanim pristupom”, rekli su iz Regionalnog vodovoda.

Oni su kazali da su skoro u cjelosti eliminisane nelegalne aktivnosti, nakon odluke Vlade u decembru prošle godine o uvođenju zabrane eksploatacije šljunka i pijeska u donjem dijelu Morače.

Kako su poručili, odbor direktora tog preduzeća je posvetio prioritetnu pažnju tom problemu, budući da je država uložila preko 100 miliona EUR u projekat Regionalnog vodovoda i da od očuvanja izvorišta direktno zavise stotine hiljada ljudi.

“Tražićemo da nadležne institucije striktno sprovode rigorozne mjere, koje će spriječiti uništavanje vodoizvorišta Bolje sestre”, istakli su iz Regionalnog vodovoda.

Oni su naveli da će tražiti odgovornost svih koji su svojim djelima doveli do devastacije tog izvorišta.

“Ima indicija da se otvori istraga. Postoje indicije da je u pitanju i koruptivni dil koji je sklopljen sa kompanijama koje su uništila vodotok donjeg dijela Morače i vodoizvorište Bolje sestre”, rekli su iz Regionalnog vodovoda.

Na taj način, kako su istakli, nanijeta je ogromna šteta Regionalnom vodovodu.

“Zato država treba da natjera devastatore da, o svom trošku, saniraju devastirano područje u donjem toku Morače i da ga što prije vrate, ako je moguće, u pređašnje stanje”, rekli su iz Regionalnog vodovoda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije