fbpx
NaslovnicaCrna GoraZaboravili maternji jezik, ali ne i porijeklo

Zaboravili maternji jezik, ali ne i porijeklo


Podgorica, (MINA) – Potomci Crnogoraca u Argentini ne pričaju crnogorski jezik, ali dobro znaju svoje porijeklo, kazao je vicekonzul Crne Gore u argentinskoj provinciji Santa Fe, Klaudio Petričević.

On je u intervjuu agenciji MINA rekao da je odnos Crne Gore prema iseljenicima dobar i da je mnogo unaprijeđen posljednjih godina.

“Vlada Crne Gore donijela je odluku da promoviše veze između Crne Gore i iseljenika i to je uspjela. Podrška je konstantna. Mislim da je to pravi put”, kazao je Petričević.

Kako je rekao, Crnogorska zajednica provincija Santa Fe osnovana je početkom 2017. godine i trenutno ima 25 članova.

“Odlučili smo da udruženje osnujemo u gradu Rosario, koji je jedan od tri najveća grada u Argentini i najveći u provinciji Santa Fe”, kazao je Petričević.

On je naveo da je imao priliku da se upozna i sprijatelji s nekoliko crnogorskih porodica iz različitih djelova provincija u Argentini.

“Naša provincija jedna je od najvećih i najgušće naseljenih u Argentini. Ima 3,5 miliona stanovnika, a posebna je po tome što su crnogorski potomci raštrkani od sjevera prema jugu, u različitim gradovima”, rekao je Petričević.

Kako je objasnio, na sastanku crnogorskog udruženja, koji je održan 2017. godine, okupili su više od 20 crnogorskih prezimena.

“Potomci crnogorskih iseljenika ne pričaju crnogorski jezik, ali dobro znaju svoje porijeklo i gdje su njihovi preci odrasli. Mislim da je Crna Gora, sa prirodnom lijepotama, privlačna mladima”, kazao je Petričević.

On je naveo da je dva puta bio u Crnoj Gori i da je srećan zbog toga što je njegova najmlađa ćerka Lucija imala priliku da studira Crnogorski jezik na Cetinju.

“Ja sam imao priliku da posjetim Crnu Goru dva puta. Tamo sam posjetio rodbinu, sa kojima sam stalno u kontaktu. Oni su me srdačno dočekali i naravno pomagali su mojoj ćerki kad je bila na studijama u Crnoj Gori”, kazao je Petričević.

On smatra da bi dijaspora trebalo više da ulaže u Crnu Goru.

“Iseljenici sigurno uvijek imaju na umu da investiraju u mjesto rođenja baka i djedova. Bilo bi dobro i za ljude da ulažu, jer je Crna Gora jedno od najpoželjnijih mjesta za investicije”, zaključio je Petričević.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...